България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: Нахлуването в Украйна може да е пагубно за целия свят

"Най-големите потърпевши от санкциите ще бъдат европейските граждани", каза Петър Витанов

24.02.2022 | 09:38 Редактор: Жаклина Иванова

Какви ще бъдат санкциите, които ще наложи ЕС на Русия след военния конфликт в Украйна?

Кадрите от снощи шокираха света. Нямам информация да има подготвен пакет от санкции. Чухме от САЩ и представители на институциите, че се подготвя пакет от санкции. Санкциите няма да бъдат военни поради няколко причини. Първо - НАТО преди няколко седмици обяви, че няма да изпраща войски в Украйна в случай на агресия, това казаха и по-големите страни членки на ЕС. Това посочи евродепутатът Петър Витанов в ефира на "България сутрин".

Според него санкциите ще бъдат силно икономически, но най-големите потърпевши ще бъдат европейските граждани. Запитан дали санкциите са единственото оръжие, което има Европа, евродепутатът отговори пред Bulgaria ON AIR:

"Пълномащабна световна война е нещо, което никой от нас не иска да си представи. Последните години имаме сериозна девалвация на международния ред и международното право. Това, което се случи снощи, е неприемливо. Това е агресия срещу суверенна държава".

Витанов е категоричен - Западът трябва да бъде единен в отговора си. Според него икономическите санкции, които ще бъдат наложени, ще се отразят най-негативно на страни като България, тъй като са до голяма степен зависими от руски енергоносители.

"Ако газовите доставки биват нарушени, това означава блокиране на голяма част от икономиката на страната. Не знам как ще бъдат решавани битовите въпроси, свързани с отоплението. Последиците ще бъдат тежки", коментира той.

По думите му ЕС може да въздейства дотолкова, доколкото да наложи тежки санкции, които да затруднят икономическото функциониране на Руската федерация.

"Голяма част от икономическите обороти и активност се пренася на азиатските пазари. Икономическите санкции не биха били продуктивни. Това нахлуване в чужда държава би могло да се окаже началото на нещо изключително пагубно за целия свят", завърши евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
нахлуването в Украйна МОЖЕ да е пагубно за целия свят;дерибействането на сащ през последните няколко десетилетия със сигурност е пагубно за целия свят! само от нас са изсмукали доста на трилион в природни богатства и продължават да го правят; а от една Африка - трудно е да се произнесе числото на заграбеното от световните "миротворци"!над 90% от войните през последния век са разпалени от тях, изцяло в угода на техни интереси!свят на алчност и лицемерие! ... Сигнализирай за неуместен коментар