България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нямаме резерви от природен газ, Европа трябва да иска суспендиране на търговията с емисии

"Цената на природния газ, след като се увеличи, ще остане висока поне още 2 г.", каза енергийният експерт Еленко Божков

24.02.2022 | 09:34 Редактор: Жаклина Иванова

Газовата зависимост: Какво следва след обстрела на Украйна?

"От гледна точка на природен газ - нямаме никакви резерви. Състоянието е такова, каквото би трябвало да е към пролетта - изчерпано, с минимален внос от Азербайджан и всички останали количества, които получаваме на цената, която определя всеки месец "Булгаргаз" и КЕВР на природния газ, който купуваме от "Газпром". Нищо позитивно не ни очаква", заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Той информира, че ако ние в момента купуваме природния газ от Русия за около 530 долара на 1000 куб. м., цените, които е дал Медведев, са 2000 - 2500 долара за Европа.

Запитан дали ще имаме 100% спиране на доставките на газ към България, Еленков каза: "Възможностите са две. Едната е много голямо увеличение, а другата - да спрат доставките на природен газ за България. Ако спрат доставките, идва въпросът кой и защо забави газопровода за получаване на азербайджански газ през Гърция. Трябва да се търси отговорност".

Трябва да се търсят възможности до момента на включване на този газопровод за внос, подчерта експертът.

"Трябва да се приготвим за това, че този газопровод няма да бъде въведен в действие от 1 юли 2022 г. Трябва да направим всичко възможно да намалим новото закъснение", уточни Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него цената на природния газ, след като се увеличи, ще остане висока поне още 2 години, независимо от развитието на военната обстановка.

"Цяла Европа трябва да иска незабавно суспендиране на търговията с емисии, защото това е един от факторите, който оскъпява електрическата енергия", отбеляза енергийният експерт.

А второто нещо, което трябва да се иска от Европа, е задължително да се удължи поне с 3 г. регулираният пазар с бита.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
"Европа трябва да иска суспендиране на търговията с емисии" - ?!?!Алчната, лицемерна европа не трябва да ИСКА, а да НАЛОЖИ моментално прекъсване на тази извратена търговия. А доколкото е на косъм снабдяването с газ и от Русия и от Азербайджан ... прекъсването ще трябва да е безсрочно, но не по-малко от няколко години. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Така ли?
преди 2 години
Нямаме резерви от газ? Всяка глупост се заплаща! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Тигутика Тигухака
преди 2 години
Хак ви е, нали лижите зад.ни.ка на САЩ. Сигнализирай за неуместен коментар