България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български изобретения в Космоса и на Марс - измерват радиацията и събират данни

Ръководителят на проектите проф. Цветан Дачев с подробности в "България сутрин"

18.02.2022 | 08:08 Редактор: Жаклина Иванова

Уред, разработен в Института за космически изследвания на БАН, ще полети в Космоса на 19 февруари. Ръководител на проекта за разработване на уреда е проф. Цветан Дачев.

"Този прибор беше поръчан от една американска компания. Имахме добра връзка с нейния ръководител и с полета на негов прибор, който ще съдържа фактически в себе си нашия. Предложиха ни и решихме да направим един малък прибор - със 7-8 см дължина и тегло 200 грама", сподели проф. Цветан Дачев в ефира на "България сутрин".

По думите му българският прибор ще бъде монтиран върху непалски модул. А това ще се случи през първата седмица на март.

Запитан каква ще бъде основната задача на прибора, проф. Дачев обясни: "Двата прибора са идентични по отношение на това, което измерват - космическата радиация. Тя е много важна за здравето на космонавтите. Тя трябва непрекъснато да се следи ,включително и във времето, в което те излизат извън станцията".

Основната задача на прибора е била именно сравняването на резултатите от двата прибора и потвърждаване, в най-добрия случай, на измерените параметри от два различни измерителя.

А какво предстои до края на годината в секция "Слънчево-земна физика" - проф. Дачев посочи пред Bulgaria ON AIR, че се очаква прибор да полети към Марс.

"Очаква се един прибор да полети към Марс. Този прибор ще полети през септември тази година. Ще пътува до март следващата година, когато се очаква кацането му на повърхността на Марс. В момента имаме друг прибор, който обикаля около Луната - на 400 км височина. Двата прибора ще дадат интересни данни - нещо, което не се е случвало досега - едновременно да измерваме на повърхността на Марс и формите около планетата", сподели той.

За уреда, който сега ще полети към Космоса, събеседникът уточни, че се очаква да работи поне 6 месеца там.

"Така е конструиран, че пише в себе си всички данни, без да имаме връзка с него през тези 6 месеца. Двата прибора заедно ще бъдат върнати на Земята. След това информацията, която е записана в нашия прибор, ще бъде изтеглена и ще започнем анализ на данните от американския и нашия прибор", информира проф. Дачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
трибуна
преди 1 година
Не престанахте да давате трибуна на рус.ките аге..нти, на които дисертациите и апаратурата им ги създаваха в Москва. Крадат от науката в България вече 20 години. А в Москва им пишат науката и сглобяват приборите. Засраметен се бре! Този даже да говори не може. Сигнализирай за неуместен коментар