България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фотограф запечата мистериозно отклонение при меча на паметника на Асеневци

Генчо Петков е сигнализирал на общинските съветници, очаква се проверка

10.02.2022 | 08:12 Редактор: Тодор Петров

Фотографът Генчо Петков е открил отклонение при меча на паметника на Асеневци във Велико Търново.

"При сглобяването на снимките в цялостна панорама излезе отклонение на меча. Пуснах снимката във Facebook и някои от колегите коментираха, че може да е грешка при самото снимане или сглобяването. Снимал съм същото място преди години и намерих снимка от 2015 г. с 15-20 см разлика в мястото. Когато наложих двете снимки една върху друга, се оказа, че те не съвпадат напълно", разказа той в "България сутрин"

Петков посочи, че в горната част на меча има отклонение. Двете колони съвпадат напълно, а мечът се отклонява наляво, стана ясно от думите му.

Фотографът увери пред Bulgaria ON AIR, че снима с една и съща панорамна глава за Google Street View и проблемът не е в техниката.

Петков има съмнения, че между колоната и меча е навлязла вода, която замръзва и опитва да избута меча в някаква посока. Според него метеорологични явления са изменили меча и трябва да се извърши проверка.

"Сигнализирал съм Общинския съвет, инициативата е в техни ръце. Би трябвало да направят професионални измервания по отношение на стабилността", отбеляза Генчо Петков.

Гледайте целия разговор във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК