България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пътник на БДЖ ни струва 1000 лв., железницата не е интегрирана

Експертен коментар на проф. Симеон Ананиев и инж. Варужан Апелян

07.02.2022 | 09:03 Редактор: Тодор Петров

"БДЖ Холдинг", "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД се сливат в Национална компания "Български държавни железници". Транспортният министър Николай Събев представи и Борда на директорите на новата компания.

"Специално за железниците такова събиране е правилно, но само ако има следваща стъпка - обединение в хоризонтален холдинг с НКЖИ и ремонтното предприятие на железниците. По модела на Германия, Франция и Австрия новият борд да стане по-гъвкав и да има представители на превозвачите и логистичните фирми", коментира в "България сутрин" проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт.

Той е категоричен, че не може да имаме влакове, които се движат с 200-250 км/ч, тъй като това касае нова и скъпа инфраструктура. Нямаме толкова хора, ще трябва да внасяме китайци, но трябва да изчакаме ЕС да ни разреши, каза шеговито проф. Ананиев.

Той изтъкна, че едва около 3% от пътуванията у нас се извършват с влакове, а железницата трябва да се развива около големите градски центрове.

"Няма пътническа железница в света, която да е печеливша. От нея има много вторични ползи. Благодарение на железницата се е развила цялата инфраструктура. Може да излезе, че за един пътник по някои линии плащаме 1000 лв. или повече", заяви проф. Ананиев.

Гостът посочи, че в София влизат 7 железопътни лъча и имаме 30 спирки, но повечето не са интегрирани в градския транспорт. Според него трябва да разширим линиите. 

"Инфраструктурата я има, тя трябва да се интегрира. Билетите трябва да бъдат за всички видове транспорт. В България железницата не е част от градската инфраструктура и мобилността на хората. На Централна гара е нещо ужасно. Имаме многобройни прелези. Нямаме система за обучение на кадри. Откъде ще намерите кадри и откъде те ще управляват тези влакове?", каза още проф. Ананиев.

Транспортният експерт инж. Варужан Апелян отбеляза, че поставените цели пред БДЖ са доста сериозни и амбициозни. Едната цел е до 2023 г. да имаме държавни железници в цветущо финансово здраве. Другата е в началото на 2024 г. да имаме участие в капиталовите пазари през акции, припомни той пред Bulgaria ON AIR.

421 млн. лв. са натрупаните загуби в БДЖ за последните 20 години. По думите на инж. Апелян, въпреки тези загуби, железниците са ни необходими, за да постигнем целите на "зелената сделка" и да намалим ефекта на климатичните промени.

"Когато предложим на пътниците достатъчно добра услуга, която да ги свали от техните автомобили, влаковете ще се напълнят. Ако се постигнат високи нива на ефективност, свързани с модерни технологии... Когато върнем хигиената и влаковете се поддържат в нормално техническо състояние", коментира още той. 

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
vrangeloff@abv.bg
преди 2 години
Драги водещи, има вече трима отговорни люде, които са си заложили авторитета за да оправят българската железница. Това са новите шефове на НКЖИ и БДЖ плюс зам.министъра с ресор жп транспорт в министерството на транспорта. Предполагам ги знаете поименно? Защо не каните тях за да получите адекватна и еднопосочна информация от първа ръка? Така наречената "експертна общност" извън тях е свободна до говори каквото си иска и често защитава свои себични цели. Дайте шанс на "тримата големи" жепейци. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Тодор
преди 2 години
Допреди няколко години почти всеки ден се возех на влак. Сета много трудно ще сляза вече от колата Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Железницата много години наред, сигурно едни 30 г., усилено и умишлено я съсипват. За съжаление БДЖ е стигнала точка, от която няма как да бъде "спасена". Сигнализирай за неуместен коментар