Голяма реформа в БДЖ: Трите дружества се сливат в едно, излиза на капиталовите пазари

"Състоянието в момента е критично", каза министърът на транспорта Николай Събев

04.02.2022 | 11:47 Редактор: Искра Ангелова
Голяма реформа в БДЖ: Трите дружества се сливат в едно, излиза на капиталовите пазари

От днес поставяме началото на реформа в Българските държавни железници /БДЖ/ като БДЖ Холдинг, БДЖ "Товарни превози" и БДЖ "Пътнически превози" се обединяват в една национална компания, съобщи пред журналисти министърът на транспорта Николай Събев.

"От началото на 2024 г. смятаме повече да не искаме пари от държавата, затова че изпълняваме договора за обществен превоз, ще излезем на капиталовите пазари в Европа. Състоянието на БДЖ в момента е критично", каза Събев.

Министърът на транспорта представи новия Съвет на директорите на БДЖ, който включва петима експерти, които заедно с екипа от зам.-министри поставят началото на реформата в железницата. Симеон Евтимов, председател на борда, Йордан Мирчев, Кирил Григоров, Любомир Сяров, Петко Петков са новите членове на Съвета на директорите на БДЖ. Всеки един от тях е много сериозен експерт в областта на железниците, каза министър Събев.

"Ние, като нов Съвет на директорите, поемаме отговорност към принципала за управление на държавния капитал в обществена полза като превърнем БДЖ в истинска национална компания, да да стане железницата предпочитания транспорт в България", заяви Евтимов.

"Целта е гражданите да се радват от свободата на придвижване, бизнесът да има достъп до пазарите, а обществото като цяло да разчита на сигурността на железните пътища. Искаме да променим нещата и пазарната функция на железницата да се използва като социален инструмент, искаме социалната функция на железницата да се ползва за интегриране на транспортния пазар", отбеляза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
БДЖ
преди 2 години
Ще го приватизират с други думи! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ивайло Росенов
преди 2 години
БРАВО, на министър Събев. "азделяй и владей" и кради БГ система. Затова БДЖ-то го парчадисаха бандюгите приватозатори, демократи и всякакви крадливи бандити. Така се народиха калинки и всеки началник с джип и любовница и назначава нейните и неговите роднини "калинки".БРАВО г-н Министър най-после. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 2 години
А от София,до Варна,пак ли за пет часа,ще се пътува? Сигнализирай за неуместен коментар