Нарушения и измами в БДЖ: Какво ще покаже проверката на прокуратурата?

Причината - сигнал от служебния министър на транспорта Христо Алексиев от 10 декември

22.12.2021 | 18:44 Редактор: Жаклина Иванова

Прокуратурата влезе в централното управление на БДЖ. Причината - сигнал от служебния министър на транспорта Христо Алексиев от 10 декември. Той е категоричен, че става въпрос за милиони, които са дадени без обществени поръчки или не по предназначение.

Какви са договорите - с "Алстом" е за 137 млн. лв. за ремонт и поддръжка на 46 мотриси за срок от 5 години. Според Алексиев компанията е извършвала основно поддръжка, а не ремонт, което пък пораждало съмнение за източване на средства. Другият договор е за 26 млн. лв. с вагонния завод в Дряново. Според служебния министър там има данни за измами, които ощетяват държавата.

"Поради всички тези нарушения и много индикатори за измама, които ощетяват държавата, договорът с "Алстом" е даден на прокуратурата с мое официално писмо. Заради съмнения за фалшификация и измама, другият договор, сключен със завода в Дряново за ремонт на 15 пътнически вагона, също е пратен на прокуратурата", заяви служебният министър Христо Алексиев.

Друго е мнението на директора на вагонен завод "Интерком" в Дряново.

"Г-н министърът говори за ремонти, а ние не правим ремонти. Няма нито един детайл, който да се ремонтира. Ние изграждаме абсолютно всичко ново. Има обществена поръчка, тя е възложена по член от Закона за обществените поръчки. По-различна процедура е, във връзка с права и собственост, които притежава заводът. Цената, мога да каже, че е определено ниска. Нямало спецификация - това също не отговаря на истината. Тя е публикувана 2 месеца преди да се сключи договорът", посочи директорът на вагонен завод "Интерком" Валери Димитров.

Обвинения от страна на министъра има и за темпото, с което се прави обновяването на влаковете.

"На 4 октомври присъствах на вкарването на първата мотриса за основен ремонт. По договор и приет график, този ремонт трябваше да бъде завършен до 4 декември. Крайно съм разочарован от това, което виждам. Два месеца по-късно установявам, че ремонтите не са изпълнени дори на 50%", подчерта Алексиев.

В одитния доклад, изпратен до прокуратурата, има данни за нередностите, които констатират от министерството.

"Ние започнахме разследването точно в тази насока, за да видим дали тези нарушения съдържат и евентуално признаците на престъпления от длъжностни лица. Това ще бъде проверявано", изтъкна заместник-градският прокурор Иво Илиев.

От прокуратурата ще проверяват и дали ремонтите са били фиктивни. От БДЖ заявиха пред Bulgaria ON AIR, че съдействат на разследващите, и че проверката е просто стандартна процедура.

Bulgaria ON AIR припомня, че преди няколко дни с поста си се раздели управителят на БДЖ пътнически превози Любен Нанов. Тогава Министерството на транспорта заяви, че причините за отстраняването му са лошо мениджърско управление и нарушения в програмите за ремонт.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК