Прокуратурата проверява БДЖ за злоупотреби

Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците

22.12.2021 | 12:03 Редактор: Теодора Патронова

Екип от прокурори и следователи са влезли в Централното управление на БДЖ в София.

Разследването е започнало след сигнал на служебния транспортен министър Христо Алексиев, който изпратил одитен доклад след проверка на процедурата за обществена поръчка за ремонт на дизелови и електрически мотриси, закупени още през 2005 г. 

В доклада има констатации за нередности около подготовката на обществената поръчка и изпълнението на самия договор, който е сключен през 2019 година за срок от 5 години и е на стойност 137 млн. лева. 

Има конкретни данни в доклада, че са ремонтирани определени мотриси. Проверката трябва да установи дали е извършен ремонт именно на тези мотриси или са ремонтирани и други влакове. 

"Има доста констатации за нередности за цялата тази процедура. Както при подготовката на самата обществена поръчка, така и в основната процедура и със сключването на договора и неговото изпълнение. Ние започнахме разследването в тази насока, за да видим дали тези нарушения съдържат признаците на извършени престъпления от определени длъжностни лица. Дали тези ремонти, които още през 2019 е трябвало да бъдат направени на мотрисите, са изпълнени или става въпрос за фиктивни ремонти, каквито съмнения имаме", обясни зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Разследването ще продължи доста дълъг период от време. Ако бъдат събрани доказателства, ръководни длъжностни лица ще бъдат изпратени на съд.

Миналата седмица министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев освободи от длъжност управителя на "БДЖ - Пътнически превози" Любен Нанов. Посочените мотиви са свързани с лошото мениджърско управление, касаещо ръководенето на експлоатационната дейност на дружеството, съобщиха от ресорното ведомство.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК