България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психиатър: Хората свикнаха да живеят в напрежение, посягат все по-често към алкохола и антидепресантите

Някои късно търсят помощ от специалист, уточни психиатърът Владимир Пожарашки

02.02.2022 | 08:40 Редактор: Елеонора Танева

Две години пандемия, увеличени сметки за ток, на хранителни стоки и услуги. Всичко това са предпоставки за отключване на депресия. Все по-често ставаме свидетели на случаи на домашно насилие, жестоки убийства, агресия от деца към деца.

"Най-важното в днешната действителност е да не се оставяме на паниката. Трябва да видим факторите, които ни карат да се чувстваме неспокойни и изнервени. Важно е не просто да се оставим на стреса, а да реагираме и да се адаптираме към случващото се", заяви психиатъра Владимир Пожарашки в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че не стресът е проблемен, а ако не се вслушаме в него и не реагираме. 

"Стресът е отговорът на организма, с който той се подготвя за реакция. Стресът не е проблем. Но не трябва да го оставяме да се натрупа и да изпаднем в паника. Трябва да се грижим всеки ден за себе си, за тялото за психиката си", подчерта психиатъра пред Bulgaria ON AIR. 

Специалистът препоръча физическа активност при състояние на стрес - час разходка, разтоварване на съзнанието. И след това човек е готов да вземе по-адекватни решения. 

"Хората късно търсят помощ. Някои са свикнали да живеят в напрежение. Стресът е сигнал, но ако дълго време стоим с него, това е дистрес, който има последствия. Най-често пациентите идват при мен с тревожност и депресия. Всеки си има неговите лични проблеми, като се насложат и обществените - това притиска. Депресията е следващият отговор след тревожността", подчерта Пожарашки.

Психиатърът подчерта, че все по-често хората прибягват към алкохол и антидепресанти, в опит за бягство от стреса. 

"Трябва да сме осъзнати кое нагнетява напрежението в нас. Влизаме в много неспокойни време, финансовата и икономическата криза се отразяват на всички. Светът също се пренамества. Важно е да се научим да се грижим за себе си. И за другия, дори един въпрос като "Как си?" може да бъде особено важен. Това показва отношение. А усещането за близост дава чувство за сигурност", каза още психиатърът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
Какво става бееее, нали живееме в "либерал демокрация беее" Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години