Стресът е причинител на редица заболявания: Повишава ли кръвната захар?

Той влияе върху огромна част от функциите в тялото

26.01.2022 | 08:47 Редактор: Ваня Кузманова
Стресът е причинител на редица заболявания: Повишава ли кръвната захар?

Стресът е причинител на редица състояния и заболявания. Той е постоянно в тялото ни и оказва своето вредно влияние по всевъзможни начини. Високите нива на стрес в организма могат да предизвикат ускорен пулс, повишено изпотяване на ръцете, краката, по цялото тяло, да попречи на нормалната работа на мозъка, да създаде условия за високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

Оказва се, че стресът може да предизвика и повишаване на кръвната захар. Това е така, защото стресът влияе върху огромна част от механизмите и функциите в тялото, включително в регулирането на обмяната на захарите, според WebMD.

Тялото е създадено така, че да използва въглехидратите и захарите за енергия. Захарите са нужни, за да ни поддържат живи. Те са главният и най-бърз източник на енергия, който организмът използва за подсигуряване протичането на всички жизнени функции.

Глюкозата е краен продукт от метаболизирането на въглехидратите, които навлизат в тялото чрез консумацията им. Когато в тялото навлязат въглехидрати и захари, панкреасът освобождава инсулин, който участва в обработката на захарите и превръщането им в енергия. Той има за задача да отключи клетките за навлизането на захарите и използването им като средство за осигуряване на енергиен ресурс за процесите в тях.

Когато се освобождава прекалено много инсулин в неадекватни количества, това обикновено подсказва за инсулинова резистентност. При нея рецепторите в клетките са нечувствителни към инсулина. Крайният резултат е влошен метаболизъм на захарите, затрудненото им използване за енергия и складирането им под формата на мазнини.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК