България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ендокринолог: Диабетиците трябва да се ваксинират, Ковид-19 възпалява щитовидната жлеза

"Омикрон и при хората с диабет протича сравнително по-леко", заяви д-р Явор Асьов

21.01.2022 | 08:03 Редактор: Ваня Кузманова

"Пациентите със захарен диабет трябва да бъдат ваксинирани, защото са от 2 до 4 пъти по-уязвими от тежко протичане и влизане в болница. Антителата нямат съществено значение за предсказване на имунния отговор и за протичането на болестта", посочи ендокринологът д-р Явор Асьов в студиото на "България сутрин". 

"Омикрон дори при диабетиците протича сравнително по-леко, те по-рядко влизат в болница. Оказа се, че пациентите, постъпили в болница, са по-скоро с инцидентно установен Омикрон, тоест постъпили по друг повод", каза още специалистът. 

По думите му последиците са обективни и субективни, доста често след заболяването пациентите имат период на влошаване на контрола на болестта, защото се притесняват да излязат и не посещават лечебни заведения. 

"Най-важен е контролът на кръвната захар и да не отлагат посещението при проследяващия ги ендокринолог. Основният проблем за достъпа до лечебни заведения на хората страдащи от диабет, беше съвсем в началото. Това беше период, в който кабинетите рязко се изпразниха и беше намален контролът на страдащите от захарен диабет, но сега в момента нещата се върнаха обратно към нормалното", допълни д-р Асьов пред Bulgaria ON AIR. 

"Стресът е една широка тема, той създава проблеми, когато е декомпенсиран и може да доведе до болест. Един лек стрес, умерен, даже би могъл да бъде полезен. Има директен механизъм, по който стресът може да покачи кръвната захар. Същевременно стресът води до определени психически заболявания, които също по една или друга причина могат да влошат болестта", обясни гостът в студиото.

"Ковид-19 възпалява щитовидната жлеза. Най-често срещаните заболявания са йоддефицитните заболявания, след тях следват така наречените възли на щитовидната жлеза", заяви д-р Асьов.  

И заключи, че е важно пациентите с доказани проблеми с щитовидната жлеза по-често да изследват кръвната си захар.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК