България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антоанета Цонева: Очакваме оставката на Гешев, не може да се скрие зад никого

Председателят на парламентарната комисия за политиките за българите в чужбина гостува в "България сутрин"

28.01.2022 | 10:02 Редактор: Теодора Патронова

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков бяха изслушани в Европейския парламент. Те се разминаха в оценките си за състоянието на съдебната система и работата на прокуратурата у нас. 

"Изслушването на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Надежда Йорданова в Брюксел е важен знак за много по-висока степен на откритост и диалог с партньорите. Тази комисия изслушва и се занимава много дълго време с проблемите, свързани с България. Българските институции дължат много отговори. Липсата на разследване по високите етажи на властта е основният фокус и би следвало с реформата за  установяването на демократична отчетност на прокуратурата да обърнем играта и наистина тя да работи в интерес на обществото", коментира председателят на парламентарната комисия за политиките за българите в чужбина Антоанета Цонева от "Демократична България" в "България сутрин".

Тя изтъкна, че очакват оставката на Иван Гешев.

"Тази оставка се иска от българското общество и той не би могъл да се скрие зад никого и нищо. Той традиционно обича да казва, когато се напомня това, че трябва да се оттегли, че това е политическа атака. Не, доверието е толкова ниско, че той не може да остане на тази длъжност", подчерта Цонева пред Bulgaria ON AIR. 

"В коалиционното споразумение, в частта, която развива политиките за българите извън страната, е предвиден такъв законопроект. Ние имаме такъв закон, който, за съжаление, не действа и трябва да бъде подобрен. Като председател на тази комисия започнахме серия от консултации от заинтересованите страни, както и с институциите, които са ангажирани с тази политики, за да можем да сложим много ясна основа - създаването на такъв нормативен акт. На първо място той трябва да показва какви са целите, които България има спрямо нашата диаспора. Как ще бъдат постигнати тези цели и кои са отговорните институции и каква е координацията между тях", обясни гостът. 

Според Цонева трябва да се дефинира, че подходът трябва да бъде строго насочен към историческите общности и много внимателно да се оценят нуждите на новата миграция. Тя добави, че в промените в закона трябва да се предвиди начинът, по който ще се прилагат и финансират мерките, свързани с тези политики. 

"Има и една идея, на която аз съм много силен привърженик и смятам да я превърна в своя лична кауза. А именно създаването на читалища извън територията на България. Смисълът на такава поправка е българската държава да се ангажира към тази дейност", поясни Цонева. 

И добави, че се предвижда най-често използваните консулски услуги да стават по електронен път. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК