В чужбина: Край на политическата криза в България

Как коментираха чуждестранните медии предложеното коалиционно правителство?

11.12.2021 | 18:18 Редактор: Здравко Черкезов
В чужбина: Край на политическата криза в България

Край на политическата криза в България. Тази констатация доминира в коментарите на чуждестранните медии за предложеното коалиционно правителство. 

Френският вестник "Фигаро" коментира, че в екипа на Кирил Петков присъстват много нови лица от чужбина и бизнес кръговете, както и че сред неговите приоритети е ускоряване на ваксинационната кампания срещу Ковид-19. 

"Обединени от омразата си към бившия консервативен премиер Бойко Борисов, четирите партии обещават да изкоренят повсеместната корупция и да реформират съдебната система", пише още "Фигаро". 

"Българите търсеха лидери, които да се борят с корупцията, но страната има слаби резултати в търсенето на отговорност от висши държавници", отбелязва "Ройтерс". 

Американската телевизия "ABC News" подчертава, че сред основните задачи на коалиционното правителство ще бъдат спаряването със здравната и икономическата криза в страната.

Македонските медии обръщат внимание на коментарите на Кирил Петков относно българската позиция по македонския въпрос и на професионалния опит на Теодора Генчовска, която е номинацията на "Има такъв народ" за министър на външните работи. "Нова политическа ера в България", е коментарът на Анадолската агенция, предаде БНР.

"Российская газета" пише, че "Продължаваме промяната" се опитва да играе роля на консолидираща сила, предлагаща компромиси, между социалистите, искащи развиване на двустранния диалог с Москваq и постепенно вдигане на санкциите, наложени на Русия, и демократите, които настояват за по-твърда политическа линия към Москва, в съзвучие с Европейския съюз и НАТО.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК