fallback

Интернет е остров на свободата за медиите

доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ

07.05.2014 | 09:05

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов заяви, че оценката на Freedom House за България като частично свободна по свобода на медиите, няма еднозначно обяснение. Главната причина според него е краят на либерализма в културата в света след голямата криза и 2001 терористичните удари в САЩ. Тези събития са предизвикали разколебаване в убеждението, че либералността и възможността свободно и без граници да изразяваш собственото си мнение е в полза на демокрацията. Започнаха все повече да се четат ограничаващи характеристики, обясни Георги Лозанов.

"Чисто икономически, което се вижда вече и в България, медиите вече нямат този потенциал да се издържат сами. Влязоха много капитали от другаде, които започнаха да диктуват развитието на медиите в една или друга посока", каза още председателят на СЕМ.

Той обяви Интернет за остров на свободата за медиите, там тя продължава да е без граници. Въпреки това доц. Лозанов смята, че и това носи нови рискове за свободата на словото: колкото си по-свободен, по-заплашена се оказва свободата на словото, заради липсата на авторитет в говоренето. "Затова продължаваме да се доверяваме повече на традиционните медии", заключи доц. Лозанов.

Цялото интервю на доц. Георги Лозанов за Йоанна Недева в Сутрешния блок на Bulgaria On Air на 7 май 2014 - във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback