Ирак разреши на мобилните оператори да използват 3G

82% от населението използва мобилни телефони

06.05.2014 | 06:25
Ирак разреши на мобилните оператори да използват 3G

Правителството на Ирак одобри използването на честотите с цел подобряване на качеството на мобилните телефонни услуги, пише на официалния сайт на е-правителство на Ирак.

Новината бе приветствана от първият мобилен телекомуникационен оператор в Ирак, Asiacell, дъщерна на Ooredoo, базиран в Сюлеймания (1999г). „Очаквахме съобщението, това е добра новина за нас“, е  казал за АФП Амер Суна, ген.-директор на Asiacell.

Не е ясно дали 3G ще се лицензира или продава, а съобщението на правителствения сайт не пояснява откога ще  се прилага решението, взето на 5 май 2014.

„Генералният секретариат на Съвета на министрите обяви одобрениетжо на предоставяне на мобилните телефонни компании в Ирак на правото да използват честотите от трето поколение. Комисията за медии и комуникации съобщи, че целта на разшерението за ползване на честотите е подобряване на услугага“, съобщава официалният сайт на правителството.

Трите основни мобилни оператори в страната от години се оплакват от изоставането на 3G.

В Ирак мобилните телефони се използват от 82% от населението.

Докато мобилните телефони в по-голямата част от страните от Запада и някои страни в Азия и Близкия Изток използват 3G технология, в някои региони се използва 4G.

“3G? Знаете ли, в момента се правят тестове на 5G и има готовност за пускане в експлоатация в Китай“, заяви за АФП Амер Суна, ген.-директор на Asiacell.

Една от останалите две компании за мобилни услуги е кувейтската Zain, придобила през 2007 иракския оператор Iraqna за 1,2 млрд долара от Orascom Telecom, след което се сля с местна компания. Третият оператор в Ирак е базираният в Кюрдистан Korek, партньор на France Telecom.

И трите телекома са платили по 1,25 млн долара за настоящия си 2G лиценз през 2007. Лицензионните им договори предвиждат IPO.

Ирак се готви да продаде всеки един от 3G лицензите за по 307 млн долара, съобщи през февруари 2014 Ройтерс, цитирайки Ахмед Аломари, бивш член на Комисията за медии и комуникации на Ирак.

10% от иракчаните, 3,4 млн, използват Интернет. Пазарът на мобилни услуги в Ирак е силно развит. Проникването на мобилните телефони е 82% - 23,3 млн (2011), 27,3 млн (2013), по данни на BuddeComm.