България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много малко офиси бяха подготвени за пандемията, рекорд на празни помещения

"София е най-малкият и най-неразвитият офисен пазар", каза Иван Велков

11.01.2022 | 08:04 Редактор: Искра Ангелова

Рекорд на празни офиси в София. Какви са причините и ще продължи ли тенденцията "офисът е там, където си отвориш лаптопа"?

"Лаптопът вече не е необходим, това може да се случи с всеки по-качествен смартфон с качествен интернет. Той може да осигури всички възможни средства за комуникация, която огромна част от новите професии изискват. Разликата със стандартния офис е това, което се случва в последните няколко години - огромната част от информацията, която физически се съдържаше в това пространство, вече може да е в облак, да е изнесена в други пространство", каза Иван Велков от Международна федерацията "Недвижими имоти" за "България сутрин".

Той допълни, че тенденцията с този начин на работа е започнала още преди пандемията.

"Офисният пазар в София се движи в същия коловоз, в който се движат европейски столици. Тенденцията след изминалата година се отрази и във Варшава, и в Прага, и в Будапеща. Пандемията ускори и катализира процеси, които зрееха в обществото. Новите технологии дадоха нови възможности, от друга страна пандемията наложи толкова много специфични изисквания към офисното пространство, че само много малко офис сгради бяха подготвени", поясни Велков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на незаети площи е голям.

"Освен пандемията има и друга тенденция, която също се отразява - в България започва да изчезва ентусиазмът на големите мултинационални компании, които в голяма степен създават и периферия от съпътстващи услуги. В хоумофис варианта отсъстваше възможността част от проектните обсъждания и страда качеството на тези резултати. Но при нас са прекалено различни и сградите, и условията за ползвателите на офис сградите", добави Велков.

Той подчерта, че София е най-малкият и най-неразвитият офисен пазар.

"Това не говори добре икономически за нас. Офисният пазар е следствие от това, което се случва в държавата. В момента около 390 000 квадратни метра от наличните от около 2 млн. могат да бъдат дадени под наем, стига да има кой да ги наеме", посочи още Велков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК