България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Тази стая не съществува" - спектакълът, вдъхновен от Борхес и Дюрас

Идеята, концепцията и изпълнението са на актрисата Мила Люцканова

04.01.2022 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова

"Тази стая не съществува" е авторски пърформанс, вдъхновен от текстове на Хорхе Луис Борхес и Маргьорит Дюрас. Идеята, концепцията и изпълнението са на актрисата Мила Люцканова.

"През цялото време на този пърформанс аз съм във въздуха на едни въжета. Те са създадени специално за представлението. Изглеждат малко опасно, но доста поработихме върху това", каза актрисата в студиото на "България сутрин".

Представлението вече имаше своята премиера, а втората предстои на 5 януари в Национален студентски дом, Камерна сцена, от 19:30 ч.

"Хората бяха впечатлени от това, че в момента подобно нещо като жанр не са гледали. Опитахме се чрез жеста на тялото, позиционирано в една среда, която е странна и чужда, да изкараме тази емоция, която ни носят текстовете. Тялото дава изключително голяма свобода за интерпретация. Тези текстове, които нямат общо помежду си, намерихме обща тема вътре, която ни вълнува - темата за парадокса", обясни Мила Люцканова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ на първата премиера всеки един от зрителите е усетил нещо свое.

"Това е най-важното за мен - чрез това нещо не искам да разказвам конкретна история, а хората да го почувстват през себе си. Яница Атанасова е хореограф и режисьор на представлението. Владимир Бочев е нашият музикант на живо. А в представлението има сцена, която е само с очи", каза още Люцканова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК