Защо културата трябва стане абсолютен приоритет на политиците

Коментар на актьора Николай Сотиров и режисьора Бойко Илиев

14.11.2021 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

"Идеалът България е над всичко. България е била цивилизация и никога не си е сменила името, нито едно знаме не е било пленено. Днес гласуваме за по-доброто на България, това е нашата мисия и функция. Губим бъдеще, ако не дадем своя глас", заяви актьорът Николай Сотиров в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: трето действие".

"Чухте ли някъде да се каза дума за култура? Духовният паспорт на една нация пред света е култура, история, образование, спорт. До утре може да говорим за Гяуров, Кабаиванска, Стоичков... Идва Коледа. Ще изядем едно агне и ще се пръснем, а душите ни ще са гладни", каза още той. 

И бе категоричен, че само културата може да убие коронавируса. Когато тя стане абсолютен приоритет на политиците, това само ще вдигне рейтинга ни, смята Сотиров.

"Политиците не могат без нас. Политикът идва и си отива, актьорът и неговото изкуство остават", отбеляза още той.

"В тези кризисни времена са ни нужни примери, за да оцелеем и да продължим живеем както живяхме. Искам да изтрием времето след 8 март 2020 г. Българинът е изключително обезверен. Левски е бил един самотник, който е вярвал, че може да промени света и да я има България. В този смисъл вярвам в самотата на човека. Искам да върна личността, човек трябва да вярва в себе си", каза режисьорът Бойко Илиев.

"Преди политиците ни използваха, отказвал съм да участвам в такива спектакли. 20 спектакли са ми спирани, но сега ми спряха 70. Усещането за повторение на времето е ужасно. Човекът става безсмислен, той става бройка", подчерта Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК