България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бъдникът трябва да бъде отсечен с един удар, а хлябът - замесен с бяло брашно

Тази вечер трябва да почувстваме силата на това да бъдем заедно като семейство, подчерта Иглика Мишкова

24.12.2021 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Традицията на Бъдни вечер повелява в дома да гори бъдник. В миналото в повечето домове е имало огнище и пламъкът е горял цялата нощ срещу Коледа.

"Бъдникът е специално дърво, което трябва да бъде отсечено от стопанина на къщата рано сутринта на 24 декември с един замах на брадвата. Дървото трябва да бъде крушово, дъбово или буково. Прави се прорез в него, който се запълва с миро, слагат се восък и тамян. След това се увива в бяло платно. Така се слага в домашното огнище", обясни главният асистент в Етнографския музей в София Иглика Мишкова пред "България сутрин". 

Вярвало се е, че ако бъдникът угасне, това не е добър знак за семейството. 

"Колкото повече са искрите, толкова по-плодородна ще е годината. Това е един много голям преход, след Бъдни вечер започват Мръсните дни, в които бродят множество страшни сили. След това този хаос ще бъде подреден с кръщението на Йордановден", каза още Мишкова пред Bulgaria ON AIR.

Традицията на Бъдни вечер повелява омесването на ритуален хляб. Назад във времето са месили по два.

"Единият е бил за дома, а другият за стоката - това, с което хората са си изкарвали прехраната. Вторият хляб, който е посветен на домашното огнище, се нарича "боговица", това е дар за Бога. Задължително се ползва чисто бяло пшенично брашно. Хлябът се украсява с изображения на различните домашни животи, ралото, има кръстен знак. От декорацията на тези хлябове зависи битието на едно семейство", разказа Иглика Мишкова.

От думите ѝ стана ясно, че не навсякъде в страната се спазва традицията ястията на трапезата на бъдат нечетен брой. В някои региони в питката за Бъдни вечер слагат късмети. 

"В преобладаващата част на страната в хляба за Бъдни вечер се поставя една паричка. На когото се падне при разчупването, трябва да си я запази. Някогашната традиция е била паричката да се занесе в храма", сподели експертът по традициите на българина.

И подчерта, че най-важното на днешния ден е семейството да бъде заедно.  

"Не бива да забравяме, че това е празникът, който събира най-близките ни хора. Трябва да осигурим техните усмивки и щастие. Да се съберем около масата, за да почувстваме силата на това да бъдем заедно, да прекараме прекрасен празник", добави Иглика Мишкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК