Идея за Бъдни вечер: Рецепта за вкусни сарми с орехи и стафиди

Лукът и чесънът се нарязват на ситно

23.12.2021 | 20:37 Редактор: Искра Ангелова
Идея за Бъдни вечер: Рецепта за вкусни сарми с орехи и стафиди

Както всички знаят, трапезата за Бъдни вечер трябва да е само с постни ястия. Сред тях домакините винаги приготвят сарми – любими на малки и големи. Ако ви е омръзнало да ги ядете само с ориз и подправки, но не желаете да добавяте кайма, то добавете сушени плодове и орехи. Така ще разнообразите малко до Коледа, когато ще си позволите месо.

Освен традиционната салата с кисело зеле, лук и пипер, която всеки може да направи много лесно, ви предлагаме постна рецепта за сарми с горепосочените съставки.

Необходими продукти:

- листа от кисело зеле;

- 1 ч. ч. ориз;

- 3 глави лук;

- 2-3 скилидки чесън;

- 1 люта чушка;

- 1 ч. ч. орехи;

- 50 г. стафиди;

- олио;

- 2 ч. ч. вода;

- малко зелев сок;

- черен и червен пипер, както и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в олиото, след което се добавя оризът. После прибавяте водата и бъркате докато се свари леко. Накрая добавяте натрошените орехи, стафидите и нарязаната на ситно люта чушка, съветва tialoto.bg.

След като оризът поеме течността, е готов за пълненето на сармите. Всеки сам избира какви да бъдат те – по-малки или по-големи.

Готовите сарми се слагат в подходяща тенджера, в която се слагат малко вода и допълнително зелев сок (но не прекалявайте, за да не станат твърде солени). Отгоре се поставя чиния, за да ги притиска и така врят около час.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК