България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мораториумът бил неадекватно решение, проблемът не се решавал със замразяване на цените

Трябва да започне либерализация на пазара, смятат Мартин Владимиров и Калоян Стайков

16.12.2021 | 08:58 Редактор: Ваня Кузманова

Парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и парното от 1 януари 2021 г., но ще се наложи да преразгледа решението си.

"Връщаме се в едни много тъмни времена от 2013 г. и има намеса в енергийния регулатор. КЕВР не е очаквал подобна популистка реакция", заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "България сутрин". 

"Това показва колко са неадекватни депутатите. Проблемът не се решава със замразяване на цените. Кабинетът може да приеме други механизми", подчерта главният икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков

Мартин Владимиров очаква реакция от Европейската комисия и вероятно ще има такава. По думите му може да се стигне до фалити при електроразпределителните дружества. 

"Електроразпределителните дружества отдавна работят на загуба и им се казва, че ще продължат да работят така, а няма да има компенсации", категоричен е Калоян Стайков. 

Мартин Владимиров поясни, че според проучване 16 държави членки са предприели кешови облекчения за енергийно бедните, а само ние се опитваме да действаме против законите на природата. 

"Наистина трябва да се започне либерализация на пазара, за да се справим с енергийната бедност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Владимиров очаква през пролетта цените да се успокоят. На мнение е, че трябва да има увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници, за да се избегнат такива криза в бъдеще. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години