Енергийни експерти: За първи път в историята се налага такъв мораториум

Дружествата не одобряват цената на тока да бъде изкуствено задържана

15.12.2021 | 18:54 Редактор: Ваня Кузманова

След изненадващото решение на парламента за мораториум върху цените на тока, парното и водата КЕВР отмени заложеното обсъждане, а председателят на енергийния регулатор отговори на критиките от страна на новата власт. 

"КЕВР е независим регулатор. Ако правителството желае да се запознае с нашето предложение, то трябва то да го направи, а не ние да правим определени постъпки", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.  

Според енергийния експерт Еленко Божков взетите мерки от парламента са напълно законни. На противоположното мнение е бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. 

Той посочи, че този начин на реакция на българския парламент е законен. Това не е вмешателство. Това просто е ограничаване върху цените. 

"Гигантско вмешателство. Основание за следваща наказателна процедура от Брюксел", заяви бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. 

Експертите са категорични за първи в новата ни история се налага такъв мораториум. Те не са категорични и дали депутатите са разбрали за какво са гласували и какво ще последва от решението им. 

"Мораториумът е може би най-голямата глупост, която можеха да измислят. Аз не съм убеден, че това е случайно. За мен това беше капан, в който "Продължаваме промяната" паднаха. Не вярвам и тези 180 и колко човека да са разбрали какво следва. Страхотни дипломи, но нищо не разбират. Оттук нататък, ако се запази за 3-6 месеца, следват фалити. 

Енергийният експерт Еленко Божков каза, че не е сигурен дали са разбрали какво ще последва от това. От една страна ще запази разходите на битовите потребители за ел. енергия в размерите, които са имали до сега. От друга страна ще продължи да се натрупват загубите на ЕСО за енергията за енергийни разходи. 

Електроразпределителните дружества излязоха с позиция, че не одобряват цената на тока да бъде изкуствено задържана.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК