България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хосе Карерас в Opera D'amore - спектакъл, който среща киното с операта в София

Това е проект и за хора, които не са ходили никога на опера, заяви Тодор Лазаров

15.12.2021 | 09:27 Редактор: Елеонора Танева

Остават броени дни до дългоочакваната световна премиера на оперния галаспектакъл Opera D'amore. Тя ще се състои на 19 декември в София. В него участват световноизвестни български и чуждестранни оперни артисти. 

Проектът разказва на зрителите вълшебни истории от световното оперно наследство, една приказна разходка с музиката на Верди, Пучини, Маскани.

"Операта е консервативно изкуство, което не се променя. Opera D'amore ни пренася в 21 век, където киното ще срещне операта. Ще има огромни лед екрани, които ще пресъздават мечтите и спомените на тези изпълнители. Ще визуализираме това, което композиторите са искали да кажат с техните произведения", разкри продуцентът на Opera D'amore Тодор Лазаров в студиото на "България сутрин". 

Целта на проекта е да привлече към оперното изкуство хора, които досега не са проявили интерес към него.

"Идеята ни е това да не бъде спектакъл за определен брой зрители. А и за хора, които не са ходили никога на опера. Няма хора, които не харесват операта. Има такива, които не я познават и не са се докоснали до нея", заяви продуцентът пред Bulgaria ON AIR. 

Премиерата на Opera D'amore се забави с една година. 

"Отложихме я два пъти, сега ще я направим, ще зарадваме хората, които ще дойдат да гледат Opera D'amore. Благодаря на артистите, които стояха зад този проект и не се отказаха", добави Лазаров. 

Най-ярката звезда в спектакъла ще бъде Хосе Карерас. 

"Когато се свързахме с мениджъра му, той веднага каза "да". Много му хареса идеята. След това беше важно да поканим останалата част от звездния ни екип. Всички визуални ефекти, които ще представим, са изработени от едни от най-големите световни компании, които са правили много холивудски филми", подчерта продуцентът на Opera D'amore. 

Тодор Лазаров е известен каскадьор, който два пъти се разминава като дубльор на Даниел Крейг. 

"Нямахме шанса да работим заедно, защото бях на други проекти. Но пък докарах Боливуд в България. За филм, по който работех в Индия, търсеха красива гора и ме питаха дали в България има такава", каза още Лазаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК