България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Спектакълът "Три" - търсене на себеопознаването чрез движение, музика, слово

Режисорът Мариана Йотова и актьорът Николай Дограмаджиев разказват за сетивния театър

09.11.2021 | 09:38 Редактор: Теодора Патронова

"Три" е спектакълът за търсенето на истинския път на човека, воден през самопознанието. 

"Спектакълът се казва "Три" по много причини. Първо триединство, съобразно с изразните средства на спектакъла - движение, музика, слово. Всеки изразен момент в спектакъла има свой глас. Не всяко изразно средство допълва другото, а по-скоро всяко говори на своя език и създават една условна атмосфера, в която се потапя зрителят", разказа режисьорът Мариана Йотова в "България сутрин"

Тя добави, че акцентът е свързан с едни по-символични и архитипни образи, които дават ключове на зрителя и всеки сам извървява своя път за разчитане на сюжета. 

"Има конкретна история, която всеки може по някакъв начин да си адаптира спрямо своя светоглед и опит в живота. Може да се каже, че е сетивен театър, в който ти сядаш, оставяш всичко зад себе си и започваш да наблюдаваш. Има танц, има мултимедия, има актьори, които танцуват", обясни актьорът Николай Дограмаджиев пред Bulgaria ON AIR

Спектакълът ще се играе в неделя в 17:30 и 19:30 в Национален студентски дом. 

"Себепознанието е едно от най-големите предизвикателства за всеки един от нас, особено в такива сериозни и предизвикателни времена. Това е част от темите в спектакъла, че търсейки тази искрица за себепознание, човек върви напред и става по-мъдър и много по-ясно разбира предизвикателствата по пътя. По този начин и съзрява и успява по-разумно да мине през изпитанията", поясни още режисьорът. 

"Живеем в много щур свят. Много е важно човек да се вгледа в себе си и да събере сила единствено от себе си", сподели Дограмаджиев. 

"Това е един синтетичен спектакъл, който използва всички възможни изразни средства на артиста. Това е интересното, че въздейства на различни нива. Всяко изразно средство захранва другото и провокира зрителя в неговата сетивност, емоционалност и въображението. Това е театър на въображението", каза още Мариана Йотова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК