България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екоминистърът Сандов: Неадекватно е да мислим, че "Зелената сделка" пречи на България

Не са изпълнени част от мерките за предотвратяване на риска от наводнения, обяви вицепремиерът по климатични политики 

15.12.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Борислав Сандов е новият вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите.

"Всичко в ресора, който ми е поверен, има за цел да създаде по-добри условия за живот и да съхрани биоразнообразието и природата. Дълго време министерството гледаше на гражданското общество като на опонент, а това не трябва да е така. През всичките тези години, в които съм участвал в протести, винаги с колегите ми сме давали алтернатива в рамките на закона", заяви той в студиото на "България сутрин".

"Голяма част от наказателните процедури в сектор "Околна среда" се дължат на жалби, които ние сме писали то ЕК заради липсва на спазване на европейското законодателство. Сега трябва да направя нужното в министерството, за да преодолеем тези наказателни процедури", призна екоминистърът.

Той посочи, че ще бъде отворен към бъдещи протести и ще кани недоволните хора на разговор. Очаква да се сблъска и с умишлено провокирани протести от хора, които са "закачени" в определени сектори.

"Нулевата толерантност към корупцията започва от пълна прозрачност и диалог. Да имаме всички аргументи на масата и да не остават съмнения, че някой взима решения по идеология или заради интереси", подчерта Сандов пред Bulgaria ON AIR.

НАВОДНЕНИЯТА

"Това трябваше да е сняг, а не дъжд. Ще търсим варианти да обезщетим хората. Най-важното е, че нямаме човешки жертви. Още снощи поисках доклад от "Басейнови дирекции" и установих, че не са изпълнени част от мерките за предотвратяване на риска от наводнения. Те изискват ресурс и общините невинаги успяват. Има инструменти, които да дават превантивен характер. Би трябвало да има санкции към общините, но нека първо да видим как може да помогнем на хората", обясни Сандов.

И изтъкна, че живеем във време, в което климатът е променен и ще се променя все повече. Според всички научни доклади, това се дължи основно на човешката дейност - вадим много въглеводороди от земните недра. Парниковият ефект променя климата, което създава екстремни прояви. Те зачестяват. Интензивните валежи ще се наблюдават все по-често, стана ясно още от думите му.

Следващата седмица ще стане ясен и съставът на екипа на Борислав Сандов в екоминистерството. 

ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА

"Тя е пакет от мерки, директиви и финансови инструменти. Ако някой още води дискусия, значи ходи след събитията. Няма как решението да се преразгледа. Трябва да се нагодим към тези политики и да можем да печелим от това. Много е неадекватно, ако мислим, че "Зелената сделка" пречи на България. При положение, че имаме толкова голям процент гори и такива природни богатства. Не бива да гледаме на това като на проблем", категоричен е вицепремиерът.

НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА

"Има внос на доста отпадъци в България. Допусна се и внос на отпадъци, които не стават за суровини. Продължаваме да търсим решение на казуса с 210 тона на площадката на ТЕЦ "Бобов дол". За производството на един продукт отделяме 4 пъти повече отпадъци спрямо средноевропейското. Живеем в линейна икономика на суровини - производство - отпадък, а трябва да я завъртим", обясни Сандов.

ДЮНИТЕ И ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО НА ЧЕРНОМОРИЕТО

"Трябва да пазим дюните. Да ги пазим дори от палатки. Те са част от богатството на България, с което привличаме туристи. Може леко да се оградят. Ще мислим варианти за промяна на концепцията, свързана с ползването на плажовете и концесионните договори. Можем да създадем огромни ветропаркове навътре в морето", коментира екоминистърът. 

СКИ ПИСТИТЕ

"Трябва да сме сигурни, че пистите са безопасни. Това е роля на концесионерите, в добра комуникация с местните власти и държавните институции. В моята част от отговорности безопасността не влиза. Имаме доста на брой писти, които нямат добри съоръжения. Включително лифтът в Банско се задъхва, защото е малък и няма добре създадена организация. Единственият проект за втори лифт е на покойния Боян Петров", посочи Сандов. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
nilesev
преди 2 години
Каза министърчето и спокойно си допуши тревичката. Сигнализирай за неуместен коментар