В Смолянско и Благоевградско бедстват, Огняново продължава да е без вода

В Неделино, Рудозем и Смолян природната стихията срути пътища и мостове

14.12.2021 | 13:54 Редактор: Искра Ангелова

Остава бедственото положение в Благоевградско и Смолянско. В общините Симитли, Петрич, Гърмен и Кресна продължават да се борят с щетите от наводненията. В няколко населени места има скъсани водопроводи и водоподаването е прекъснато. Други населени места в околността са откъснати от света.

В Неделино, Рудозем и Смолян природната стихията срути пътища и мостове.

Трети ден в Огняново са без вода. Хората не са се запасили и разчитат единствено на водоноската, осигурена от ВиК в центъра на селото.

"Една цистерна е това голямо село, не виждам начин. Сега, благодарение на дъжда, събираме дъждовна вода", коментира местен жител.

Ремонт на отнесения водопровод на този етап е невъзможно да се прави заради разбитите пътища. Най-вероятно ще се изгражда спешно алтернативен водопровод. Водата от него обаче няма да може да захрани всички жители. Така, вероятно ще се стигне до режим на водата.

"Надявам се институциите да дойдат на място, да видят какво се е случило, за да може държавата да откликне, да отпусне пари и да възстановим час по-скоро нанесените щети", апелира кметът на Огняново - Димитрия Гюрова.

В хотелите в Огняново щетите от придошлата река Канина са огромни. 

"Хората бяха много уплашени, посред нощ се случи всичко. Токът спря, помпите, които източват хотела, се захранват с ток, в рамките на час хотелът беше наводнен с 1,7 м вода. В SPA центъра всички уреди бяха под вода, сега възстановяваме щетите, като не знаем кое ще работи", разказа Никола Панчев, който е собственик на хотел.

За Коледа и Нова година хотелите в Огняново са били напълно заети. Ако щетите обаче не бъдат възстановени, най-вероятно ще се стигне до отмяна на тържествата и връщане на парите, взети от клиентите авансово.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК