fallback

Ренета Камберова за двете страни на спорта: Когато си шампион в залата, ставаш такъв и в живота

Бронзовата медалистка от Рио отговаря за спорта в Пазарджик от 4 г.

10.12.2021 | 08:18 Автор: Елеонора Танева

Тази седмица рубриката "Златните" ни срещна с една от олимпийските медалистки от Игрите в Рио де Жанейро - гимнастичката Ренета Камберова. Тя ръководи спорта в Пазарджик вече 4 години.

"Влязох в залата на 7 г., което в днешно време вече е късно. Една госпожа дойде и ни даде бележки. Когато отидох в залата не ми хареса, бях от ревливите деца, които искат да си ходят. Гледах по телевизията грациозните какички, които правят страхотни неща, играят с красиви трика и уреди. А мен ме караха да правя шпагати. Разбрах, че с влизането в залата не се става гимнастичка. Но явно видяха потенциал в мен, защото всеки ден повтарях на децата, че съм за последно и така 19 години", сподели олимпийската медалистка Ренета Камберова пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова. 

Тя не съжалява за нито един прекаран в залата ден, за нито едно лишение, на което се е подлагала през годините.

"Когато човек иска да успее в дадена сфера, трябва да бъде отдаден на това, което прави. Всеки плаща някаква цена, но в момента аз живея прекрасен живот. Хората ме уважават, вдъхновявам ги. След Олимпиадата хората идваха и искаха да ме пипнат за късмет", разказа за славата и отговорността бронзовата медалистка от Игрите в Рио пред Bulgaria ON AIR.

От 4 години Камберова отговаря за спорта в Пазарджик. Имала е седмица да обмисли предложението на кмета Тодор Попов. До 2017 г., когато приема предизвикателството, е ходила в родния си град веднъж годишно. Приема като своя мисия да събуди интереса на децата към спорта. 

"Моята идея винаги е била да мотивирам децата да спортуват. Спортът изгражда характери и шампиони. Когато си шампион в залата, ставаш такъв и в живота. Падаш, ставаш и продължаваш. Това се пренася в живота", обясни мотивацията си гимнастичката да се завърне в родния Пазарджик.

В града децата могат да избират между 30 вида спорт и 44 клуба. Два от тях са по художествена гимнастика, а най-добрите момичета вече тренират в София. 

"Не ми липсва това на Коледа да стоя гладна. Идват празници, не се притеснявам от кантара, разполагам с времето си. Липсват ми момичетата. Мисията на нашия отбор беше да върнем децата в залата. Нашите наследнички държаха много високо ниво 4 години, олимпийската титла не беше изненада. Напълно заслужено я спечелиха. Ако не бяха станали първи, това щеше да е един от най-големите обири в художествената гимнастика", заяви Камберова.

Тя ще присъства на бенефиса на златните медалистки от Токио.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback