България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ренета Камберова за двете страни на спорта: Когато си шампион в залата, ставаш такъв и в живота

Бронзовата медалистка от Рио отговаря за спорта в Пазарджик от 4 г.

10.12.2021 | 08:18 Редактор: Елеонора Танева

Тази седмица рубриката "Златните" ни срещна с една от олимпийските медалистки от Игрите в Рио де Жанейро - гимнастичката Ренета Камберова. Тя ръководи спорта в Пазарджик вече 4 години.

"Влязох в залата на 7 г., което в днешно време вече е късно. Една госпожа дойде и ни даде бележки. Когато отидох в залата не ми хареса, бях от ревливите деца, които искат да си ходят. Гледах по телевизията грациозните какички, които правят страхотни неща, играят с красиви трика и уреди. А мен ме караха да правя шпагати. Разбрах, че с влизането в залата не се става гимнастичка. Но явно видяха потенциал в мен, защото всеки ден повтарях на децата, че съм за последно и така 19 години", сподели олимпийската медалистка Ренета Камберова пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова. 

Тя не съжалява за нито един прекаран в залата ден, за нито едно лишение, на което се е подлагала през годините.

"Когато човек иска да успее в дадена сфера, трябва да бъде отдаден на това, което прави. Всеки плаща някаква цена, но в момента аз живея прекрасен живот. Хората ме уважават, вдъхновявам ги. След Олимпиадата хората идваха и искаха да ме пипнат за късмет", разказа за славата и отговорността бронзовата медалистка от Игрите в Рио пред Bulgaria ON AIR.

От 4 години Камберова отговаря за спорта в Пазарджик. Имала е седмица да обмисли предложението на кмета Тодор Попов. До 2017 г., когато приема предизвикателството, е ходила в родния си град веднъж годишно. Приема като своя мисия да събуди интереса на децата към спорта. 

"Моята идея винаги е била да мотивирам децата да спортуват. Спортът изгражда характери и шампиони. Когато си шампион в залата, ставаш такъв и в живота. Падаш, ставаш и продължаваш. Това се пренася в живота", обясни мотивацията си гимнастичката да се завърне в родния Пазарджик.

В града децата могат да избират между 30 вида спорт и 44 клуба. Два от тях са по художествена гимнастика, а най-добрите момичета вече тренират в София. 

"Не ми липсва това на Коледа да стоя гладна. Идват празници, не се притеснявам от кантара, разполагам с времето си. Липсват ми момичетата. Мисията на нашия отбор беше да върнем децата в залата. Нашите наследнички държаха много високо ниво 4 години, олимпийската титла не беше изненада. Напълно заслужено я спечелиха. Ако не бяха станали първи, това щеше да е един от най-големите обири в художествената гимнастика", заяви Камберова.

Тя ще присъства на бенефиса на златните медалистки от Токио.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК