България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Без намаление на ДДС цените ще тръгнат нагоре

Тази мярка ще извади много фирми от сивия сектор, убедени са Яна Иванова и Йордан Господинов

07.12.2021 | 09:05 Редактор: Елеонора Танева

Намаляването на ДДС върху храните е едно от исканията на бранша, което ще бъде поставено пред новото правителство.

"Считаме, че вече е настъпил моментът да се вземе решение за намаляване на ДДС върху храните. Ние сме една от трите държави в ЕС без диференцирана ставка, в повечето страни е между 5 и 8%. Дори най-богатите държави използват този елемент като социална политика в последните 1-2 г. Нашето предложение е за антиинфлационна мярка, която може да влезе веднага", заяви директорът на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в студиото на "България сутрин". 

Уточнението, което направи е, че с намаляването на ДДС храните няма да поевтинеят. 

"Цените лазят нагоре постепенно, нашите членове ги задържат изкуствено за своя сметка. Поскъпнаха драстично токът, суровини като захар, пшеница. Когато изходните продукти поскъпват, няма как това да остане за сметка на производителите", каза Иванова. 

Тя подчерта, че 30-35% от производителите на храни са в сивия сектор и намаляването на ДДС ще ги стимулира да "осветлят" бизнеса си. 

"Като се намали ДДС ще се намалят и измамите. Този ефект го видяхме при туризма. Приходите от ДДС от туризма не са по-малко от предходната година, въпреки намаляването на ставката. При тях се постигна този ефект на излизане от сивия сектор", подчерта Яна Иванова.

Същия ефект очаква и директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти Йордан Господинов.

"У нас има 2500 водни обекта, в регистъра на БАБХ те са 750. Голяма част от рибата се продава директно и по-евтино в магазини и ресторанти, без да подлежи на контрол и да се плащат данъци. В една фирма има назначен един служител, който уж произвежда сам 20-30 тона риба, това е нереално. Трябва да се изсветли секторът, ние имаме нужда от фактури. Има много хора, които са готови да продават на ниски цени, без да издават фактури, което ощетява държавата", подчерта Господинов пред Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че ефектът ще се усети и при работниците, и в държавната хазна.

"Ако ДДС бъде намалено на 9%, при средно за Европа 8,3%, директно на светло ще излязат всички оператори, ще се увеличат косвените данъци, работната ръка, това ще доведе до стабилизиране на пазара. Това, което предлагаме на новите управляващи, може да се окаже асо пика", убеден е Господинов.

Без намаление на ДДС цените ще тръгнат нагоре и това ще се отрази на покупателната способност на българите, убедена е Яна Иванова.

"Ако държавата не предприеме мерки, тя ще трябва да активира компенсаторни механизми. Голяма част от парите на хората отиват за храна. Ако този разход се увеличи, ще трябват компенсации. Сигурна съм, че новата власт няма да подходи еднозначно и ще направи анализ на предложението и ще прецени ползите от намаляването на ДДС за храните", добави Иванова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Павлина Драганов
преди 1 месец
Г-н. Господинов Те цените на храните много отдавна тръгнаха нагоре! Явно богаташите много късно се усещат. Сигнализирай за неуместен коментар