10% ръст в цените на храните до края на годината

Сиренето е поскъпнало с 12%, а кашкавалът с 10

03.11.2021 | 14:41 Редактор: Тодор Петров
10% ръст в цените на храните до края на годината

До 10% ръст в цените на храните до края на годината, това прогнозират експерти. Тенденцията на значително поскъпване през последните месеци обаче се забавя заради свитото потребление и конкурентния пазар.

Като неблагоприятен фактор на пазара действат високите цени на тока и горивата.

Усещането на потребителите за поскъпването на храните значително се разминава с експертния анализ, който сочи най-голям ръст през последната година за олиото с 32% и птичето месо с 20%. Сиренето е поскъпнало с 12%, а кашкавалът с 10, казва Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Към 1 ноември сме давали миналата година 74 лева на тези 27 продукта, закупени по единица. Т.е. кило захар, кило брашно, кило олио, кило месо, а към момента даваме 80 лева -  имаме 8 лева разлика в потребителската кошница", посочва той, цитиран от БНР.

Масово в личния си опит хората усещат повишение на цените - 97% от анкетираните на възраст от 18 до 64 години са усетили поскъпването, най-много при храните, горивата и разходите за отопление. Допитването е на консултантска фирма.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тези като смятат процентите , сигурно вземат намалените цени на някои продукти в големите вериги.Сигурно гледат да покрият критериите на Евросъюза. Аз като ги смятам тези проценти ми излизат около 50%. Сигнализирай за неуместен коментар