БСП иска 9% ДДС за лекарствата и безплатни медикаменти за децата

Болниците не трябва да са търговски дружества, настояват социалистите

24.11.2021 | 14:50 Редактор: Тодор Петров
БСП иска 9% ДДС за лекарствата и безплатни медикаменти за децата

"Работата на здравната система в последните години показа, че досегашният модел е изчерпан. Изключително важни са електронната  информационна система, въпросът за кадрите, специализациите в здравеопазването и работните заплати", заявиха от БСП по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Здравеопазване".

Проф. Георги Михайлов, избран за народен представител от БСП, раздели предложенията на левицата на краткосрочни, средносрочни и стратегически. Той заяви, че средносрочните мерки са свързани с Бюджет 2022 г. и посочи кои са те: 

Финансово осигуряване на статута на т.нар. "защитени болници" - тези, които са в труднодостъпни региони. На второ място намаляване на ДДС за лекарствата на 9%, както и безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на средствата за превенция и контрол на социално значимите, и инфекциозни заболявания.

"Трябва да се направи детайлна оценка на труда с оглед достойно заплащане на специалистите и финансиране на дейности за лечебните заведения", каза още проф. Михайлов, предаде пресцентърът на БСП. 

На следващо място постави създаването на електронно досие на пациента, както и регионализация на здравеопазването и синхронизиране на системата на специализация и допълнителна квалификация.

Към стратегическите мерки социалистът допълни още държавно финансиране на специализанти в световноизвестни центрове, които да са обвързани с договор за работа в България след това.  Проф. Михайлов добави още съществена промяна в лекарствената политика, спешна модернизация на здравеопазването в направление майчинство и детство, създаването на Национална детска болница, както и премахване на търговския статут на лечебните заведения.    

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК