Предлагат грандиозни реформи в здравеопазването, засягат и ваксинирането

Отпадане на клиничните пътеки, закриване на "Медицински надзор"...

24.11.2021 | 14:18 Редактор: Тодор Петров
Предлагат грандиозни реформи в здравеопазването, засягат и ваксинирането

Клиничните пътеки може постепенно да отпаднат, търговският статут на болниците - също. Това стана ясно от разговорите между 4-те партиите, които преговарят за съставяне на редовно правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България".

Преговорните екипи са се обединили около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от Ковид-19 и ползата от ваксинирането. "Зеленият сертификат” остана извън полезрението на преговорните екипи. 

По време на дебатите по темата "Здравеопазване", водени от Асен Василев, мнението на преговарящите съвпадна по най-малко три въпроса: за въвеждане на електронно здравеопазване, за осигуряване на медицински кадри и за поетапното заместване на клиничните пътеки с диагностично свързани групи.

"Да има специализирани Ковид болници в София и страната, необходима е спешна подготовка на инфекционисти, както и създаване на кризисен щаб от вирусолози и други експерти с цел послания и съвети към обществото", каза Андрей Чорбанов. 

По думите му е необходимо и да се създаде национална програма за Т-клетъчен скрининг, а ваксинирането срещу коронавирусната инфекция да остане доброволен акт. 

Да се възвърне авторитета на "БулБио" АД, да се преразгледа националната здравна карта, да се премахнат клиничните пътеки през 2023 год. и да се въведат диагностично-свързаните групи, е залегнало още в програмата на "Има такъв народ".

Според Александър Симидчиев от "Демократична България", електронното пациентско досие може да бъде въведено за 100 дни.

Условието, с което от БСП заявиха, че компромис няма да направят, е болниците повече да не бъдат търговски дружества. От "Има такъв народ" също настояват болниците да не са дружества и да няма клинични пътеки. За "Демократична България" здравеопазването е основен сектор, в който трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 0
болна система
преди 2 години
Нашата здравна система е по-лоша от тази, в редица африкански страни! Болниците се интересуват само от парите по клинични пътеки, а не от пациентите! Сигнализирай за неуместен коментар