Симидчиев: Пари за здравеопазване има, но не се разходват правилно

Зам.-председателят на здравната комисия обяви, че се предвиждат компенсации за засегнати бизнеси

07.09.2021 | 15:12 Редактор: Здравко Черкезов
Симидчиев: Пари за здравеопазване има, но не се разходват правилно

Проблемът на здравеопазването в България не е, че няма пари за него, а че те не се разходват по правилния начин. Това заяви зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Александър Симидчиев пред Bloomberg TV Bulgaria.  

Според него не е добра идея някаква сума просто да бъде оставена на управителния съвет на НЗОК, за да се използват по изцяло тяхно усмотрение. 

"Бюджетът за полугодието на Здравната каса е изпълнен по начина, по който трябва - не е имало недостиг на финансови средства. Не е вярно и че държавата няма пари, такива има, но актуализацията на бюджета е нужна, за да може те да се използват", категоричен е д-р Симидчиев.

Зам.-председателят на здравната комисия в 46-ото НС увери, че освен противоепидемични мерки в актуализацията на бюджета се предвиждат и компенсиращи мерки за различни браншове, които могат да бъдат засегнати от ограниченията.

Той е на мнение, че освен финансова подкрепа, каквато е предвидена, трябва да се измислят и различни бизнес планове, чрез които да може бизнесите да се адаптират към ситуацията. Примерът, който той даде е с доставките на храна по домовете, което може да помогне на ресторантския бизнес да генерира печалба. 

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК