Кирил Петков набеляза допирните точки по тема "Правосъдие"

Партиите се обединиха за оставка на гл. прокурор и закриване на специализирания съд и прокуратура

23.11.2021 | 21:12 Редактор: Теодора Патронова
Кирил Петков набеляза допирните точки по тема

Искане на оставка на главния прокурор, закриване на специализираните съд и прокуратура и реформа на КПКОНПИ - това бяха част от приоритетите, около които се обединиха представителите на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България" при преговорите за коалиционно споразумение по тема "Правосъдие".

Участниците в срещата се обявиха за реформа на Висшия съдебен съвет с конституционна промяна, каква да бъде тя - ще се обсъжда допълнително. Те имат съгласие и за промяна на правомощията на главния прокурор. Ако е за промяна на правомощията на прокуратурата, трябва да се обмисли допълнително, коментира Крум Зарков от БСП.

Относно реформата на антикорупционната комисия предстоят допълнителни дискусии дали КПКОНПИ да бъде разделена на две комисии и дали звеното за противодействие на корупцията да се върне в ДАНС. Четирите политически сили се разбраха за отчетност в Народното събрание във връзка с борбата с корупцията, като допълнително ще се решава дали да има постоянна комисия или подкомисия.

Важно е да покажем и на останалия свят, че това ни е в момента огромен приоритет, коментира лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Политическите сили се обявиха и за отпадане на кариерните бонуси на членовете на ВСС и ограничаване на командироването на магистрати, въвеждане на електронно правосъдие, намаляване на съдебни такси за гарантиране на достъп до правосъдие, промени в Закона за обществените поръчки и създаване на закон за частния фалит.

Четирите политически формации се разбраха да започнат процедурна подготовка за избор на членове на Инспектората на ВСС, като сложиха 2-месечен срок за представяне на кандидатури. Те ще работят и по приемането на законодателство за санкции в случаи като тези по закона "Магнитски".

"Постигнахме доста добър напредък около мерки, които трябва да бъдат предприети - някои доста конкретни, други - по-общи, които в следващите дни ще прецизираме", каза в края на срещата Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", съобщава БТА.

"Точно това е духът, който искам да постигнем оттук нататък", коментира и Кирил Петков.

Имаме общи цели, те са ужасно много, както виждаме, посочи той и обобщи, че днес са демонстрирали как могат да работят заедно и конструктивно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тоя спец съд много ги бърка олигарсите и мутрите! Що не се вгледат в районните прокуратури, съдилища? Как да им повярва човек, като си пролича, че обслужват нечии интереси Сигнализирай за неуместен коментар