Асен Василев: България ще остане ядрена държава при "Продължаваме промяната"

Независим експертeн анализ ще даде отговор за необходимостта от изграждане на нови мощности

23.11.2021 | 17:25 Редактор: Теодора Патронова
Асен Василев: България ще остане ядрена държава при

Независим експертeн анализ ще даде отговор за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, площадка и тип реактори. Оценката ще даде отговор за най-ниската цена и как може да бъде реализирана новата мощност във времето. 

За това се разбраха след дълги спорове участниците в преговорите в сферата "Енергетика", организирани от "Продължаваме промяната" по повод сформирането на бъдещо правителство. В дискусията участваха представителите на БСП (Таско Ерменсков и Румен Овчаров), "Има такъв народ" (ИТН) (Иван Хиновски) и "Демократична България" (Мартин Димитров, Георги Стефанов и Трайчо Трайков).

"Поемаме ангажимент за следващите четири години", уточни един от лидерите на "Промяната продължава" Асен Василев.

В програмата на "Промяната продължава" е предвидено България да остане ядрена държава, да не прекъсва ядрената енергетика, категоричен беше Асен Василев, допълвайки, че няма как да останем без ядрена мощност. Според него е най-удачно това да бъде реализирано чрез развитие на АЕЦ "Козлодуй", но строителството на нови реактори може да бъде отложено във времето в зависимост от нуждите. Трябва да се работи активно и за удължаване на срока за експлоатация на V и VІ блок в АЕЦ "Козлодуй".

Разходите за втората ядрена централа ще бъдат ограничени до "за поддръжка и охрана" и ще бъдат публични, решиха още участниците в дискусията.

Представителите на четирите партии бързо се разбраха за бъдещето на въглищните региони. "Марица Изток" ще продължи да работи като енергиен комплекс, като обаче ще се търсят и възможности за максимално продължаване на работата на сегашните енергийни мощности, чрез използване на технологиите за улавяне на емисии. От ИТН предложиха да има смяна на горивото и да бъде изградена паро-газова мощност.

Продължаваме промяната" ще настояват пред ЕК страната да може да спира износа на електроенергия не само в условия на форсмажор, както и ще работи за ограничаване на резервирания капацитет по входните газови точки до 50% за един участник, ако това е възможно. 

Преговарящите постигнаха съгласие и относно няколко социални аспекта, свързани с високите цени на енергията. Сред тях е подкрепата на уязвимите потребители в случай, че електроенергията за бита поскъпне съществено от 1 януари 2022 година. Ще има разширение на обхвата и размера на помощите, които се отпускат по съществуващата в момента схема за енергийни помощи.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК