България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Гуцанов, БСП: Вървим към съставяне на кабинет, всички партии правят компромиси

"Истанбулската конвенция за нас е нещо, което трудно може да бъде прието", посочи социалистът

25.11.2021 | 08:50 Редактор: Жаклина Иванова

Преговорите между партиите стартираха. Има ли цена консенсусът за съставяне на новото правителство?

"Върви се към съставяне на кабинет, защото всяка една от политическите партии, които водим преговорите, разбира ситуацията в страната и прави нужните компромиси. Обнадежден съм от това, което се вижда. Независимо, че сме различни политически формации и всеки има свои виждания, наясно сме какви компромиси трябва да бъдат направени, за да може страната да има редовно правителство", посочи Борислав Гуцанов от БСП в студиото на "България сутрин".

Социалистът отбеляза, че това, което е видял при преговорите в глава "Транспорт" е, че няма разделителни линии и има много добър диалог.

"Обсъдихме мерките, които трябва да се вземат. Има много слабости при изграждането на автомагистралите, пътищата, при обученията на шофьорите и вземането на шофьорска книжка. Стигна се дотам - във всеки един от областните центрове да има полигони със специални условия, при които да могат начинаещите шофьори да видят как да реагират в различни ситуации", уточни Гуцанов.

По думите му спорове при преговорите несъмнено има, но до този момент не е имало партия, поставяща линия, която да не иска да се преминава.

"Нашият подход е изцяло държавнически. Това го показахме и в предходните два парламента. Има някои неща, които трудно могат да бъдат прескочени. Говорим основно за джендърството. Истанбулската конвенция за нас е нещо, което трудно може да бъде прието. Също и въпросът със Северна Македония - тя трябва да стане пълноправен член на ЕС, но не и за сметка на наши отстъпвания", подчерта социалистът.

Гуцанов каза, че мнението на БСП, че трябва да има ядрени мощности, е категорично.

"Кризата с електричеството сега много ясно показа, че 2013 г., когато правихме референдум, не е било просто така, за да съберем едни подписи за новото строителство на "Белене". Между 5 и 6 пъти е разликата в енергията, която се придобива от атомната централа", заяви събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Опасностите от атомната централа във въглеродни емисии са минимални, почти нулеви, смята социалистът.

"БСП ще бъде гарант за държавност, гарант за това, че България трябва да се развива по един модерен път, както и всяко едно семейство да живее по-нормално и достойно", добави той.

Според Гуцанов този кабинет има всички шансове да издържи пълен мандат, тъй като преговорите, които се правят, са с дългосрочен хоризонт.  Той коментира и изборните резултати.

"Тежка загуба за БСП. Никога не сме изпадали на четвърта позиция след ДПС, затова и председателят на партията пое своята отговорността, като каза, че оставката е акт на тези избори", изтъкна социалистът.

А лошите резултати от вота били следствие и на това, че в БСП имало много хора, които са работили срещу партията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 5 месеца
2
2 rate up comment rate down comment 0
Джони Вайсмюлер
преди 5 месеца
Партията , която съсипа България в началото на прехода и после 10 години не можехме да се оправим , която е на 4 място в класацията на фалшивите машини , ще съставя КАБИНЕТ ?????????????????? Що за простотия ???????? На Олимпийските игри кой награждават на почетната стълбица ??? 4 - 5 -6 или 1-2-3 ??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 5 месеца
бре, бре, новите спасители Сигнализирай за неуместен коментар