След преговорите по тема "Здравеопазване" - ще има ли задължителна ваксинация срещу Ковид-19?

По част от темите консенсус не беше постигнат, като премахването на статута на търговски дружества болниците

24.11.2021 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

Спешни мерки за справяне с пандемията, стимулиране на ваксинацията, създаването на щаб от специалисти за справяне с Ковид-19, премахването на клиничните пътеки, въвеждане на електронно пациентско досие. Това бяха част от темите на масата на преговори между "Продължаваме промяната" и партиите, поканени за коалиционно споразумение. 

Преговорите в сектор "Здравеопазване" с евентуалните коалиционни партньори БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" продължиха 5 часа. По значителна част от предложенията са намерени пресечни точки.

"По основните ключови проблеми около финансирането, достъпа до здравеопазване, разпределението на ресурсите в система, бяхме горе долу на едно и също мнение", заяви д-р Александър Симидчиев от ДБ.

"Останах с впечатлението, че в сектор "Здравеопазване" ще се намери консенсус между преговарящите. И поне тази тема няма да бъде пречка пред съставяне на правителство. Но това е анализ и извод, който трябва да се направи от участниците от съответните партии", коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Все пак политическите формации не стигнаха до консенсус трябва ли да бъде премахнат статутът на болниците като търговски дружества. Предложението дойде от БСП, откъдето заявиха, че категорично няма да отстъпят по тази точка.

"Имаме известни трудности около това да останем на една и съща страница, когато става въпрос трябва ли да се пререгистрират търговските дружества или не. Защото в края на краищата не е важна формата, а как работят дадени структури. Да променим системата изцяло в кратък период ще бъде трудно, а ползите, които ще получим от това - не толкова големи. Поне моето лично мнение е такова", каза д-р Александър Симидчиев от ДБ.

"Тъй като трябваше да се изчисти въпросът какво точно означава търговско дружество и в каква степен то е в корена на проблемите в българското здравеопазване, затова се стигна и до решението тепърва да се направи анализ. Болниците и сега в крайна сметка функционират по Закона за лечебните заведения и само спазват някои търговски правила. Със сигурност всички се обединяват около това, че трябва да бъдат нон профит", убеден е Маджаров.

Организаторите на срещите уточниха, че Иван Маджаров е бил поканен в качеството си на експерт и председател на БЛС. Представителят на "Демократична България" пък беше категоричен, че няма да е следващият здравен министър.

"Категорично не сме обсъждали никакви постове, за да стигнем дотам, трябва да е ясно какво ще се направи. Аз нееднократно съм твърдял, че не желая да бъда здравен министър", категоричен беше д-р Симидчиев.

Не беше постигнато решение и дали Здравната каса да запази структурата си. Противоречие предизвика и предложението на "Продължаваме промяната" да се забрани заемането на управленски позиции в две различни структури на здравната система. Сигурно е обаче, че България не върви към задължителна ваксинация срещу Ковид-19.

Лекарствата за деца до 14-годишна възраст да се плащат на 95% от НЗОК, изграждане на Национална детска болница след извършване на анализ, оптимизиране на броя на леглата и кадрите в лечебните заведения и увеличение на възнагражденията на спешните медици, бяха сред другите обсъждани теми.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК