България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писатели: Не сме народ за президентска република

Иван Гранитски и Димитър Бочев коментира изказването на Румен Радев за Крим

22.11.2021 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова

Изборът за президент и вицепрезидент е не по-малко важен от този за парламент. Осъзнаваме ли неговата значимост и показахме ли отговорност на балотажа? 

"Една личност, колкото и да е важна, не е определяща. Важна е политиката и тенденцията, която ще се следва. Президентът олицетворява това единствено на нацията, тази стратегия, която трябва да се следва. Но знаем, че при нас президентът има доста ограничени правомощия, така е по Конституция. Но доколкото може да се съдейства за сформиране на стабилно правителство, е полезно", каза писателят Иван Гранитски в студиото на "България сутрин".

Според него България е получила своя достоен президент.

"Тук не са важни толкова предизборните сцени, колкото предишните 5 години от дейността на Румен Радев. Виждаме, че българският гласоподавател е оценил тази принципна и последователна политика", допълни Гранитски.

Колегата му - Димитър Бочев, сподели, че двамата са били морално задължени да гласуват. И двамата смятат, че ние не сме народ за президентска република.

"Но оценката ми ще бъде противоположна. В моите очи по-достоен президент щеше да бъде проф. Анастас Герджиков. Заради светския дух, който носи, но добър или лош - ген. Румен Радев е избран и ние ще си носим последствията от този избор. Народите по правило са глупави, аз умни народи не познавам, познавам само личности. Радев оправда и окупацията на Крим. А това значи индиректна покана към Кремъл, а те само това чакат, за да ни окупират и нас", контрира Бочев.

Той смята, че чрез това изявление Радев ни е вкарал в група държави, в които нямаме място.

"Кой оправдава агресията в Крим? Иран, Сирия, Северна Корея, Афганистан. Това ли са нашите еталони?", попита писателят.

Гранитски подчерта, че фразата за Крим всъщност е преекспонирана.

"Нека да видим двойния стандарт на доста държавници от ЕС по отношение на близката и по-далечната история. Преди 10 години Косово бе по същия начин насилствено откъсната от Сърбия. А що се отнася до Крим - от 200 години знаем, че Крим е руски. След това, по някаква глупава прищявка на тогавашния лидер на Съветския съюз, Крим е даден в състава на Украйна. След промените при едно съвсем демократично гласуване над 95% от населението на Крим гласува връщане към майката родина", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Иван Гранитски припомни, че има редица проблеми между Румъния и Унгария по отношение на Трансилвания.

"Ако погледнете политическата карта, ще видите колко много бомби със закъснител са заредени след края на Втората световна война. Тя започва заради същия безпринципен дележ и разпокъсване на нациите. България пострада най-много с Унгария и Германия. Земи бяха откъснати отвсякъде и бяха прогонени над 1 млн. български бежанци. Така че думите на Радев не са грешка, той каза, че това е реалността", коментира още Гранитски и добави, че новият президент трябва да работи в посока връщане на българите, които от дълги години са в чужбина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Стратигос
преди 2 години
Докато в БГшите набедени академи-то всеки се занимава с това дето не му е работа, няма да има мира. Всяка жаба и гьола не е празен лаф. Геополитиката е далече от нашите набедени академици-литкритици. Това е като ББ да коментира авторитетно наследството на Дебелянов например. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Фатмак
преди 2 години
По-скоро България е недорасла за такива писатели. Сигнализирай за неуместен коментар