България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Признание за България: Как референтните училища на Google обучават и забавляват децата

"Учебният час е съвсем различен", каза зам.-директорът на дигиталното училище ЕСПА Румяна Илиева

19.11.2021 | 08:15 Редактор: Жаклина Иванова

Нови 8 български училища се присъединяват към семейството на референтните училища на Google. Какво представлява референтно училище и какви иновации предлагат българските училища в сферата на дигиталните технологии?

"Това е едно изключително световно признание, което ние получихме от Google. Вече няколко години обучаваме с Google инструментите. С помощта на Центъра за творческо обучение в България, който е партньор на Google, успяхме да преминем сертифицирането на нашите преподаватели", посочи заместник-директорът на дигиталното училище ЕСПА Румяна Илиева в ефира на "България сутрин".

Учебният час е съвсем различен - всяко едно дете разполага с хромбук - устройство, чрез което децата са в дигиталния свят, обясни събеседникът.

"Google разполага с инструменти, различни приложения, с които учениците могат да учат по по-забавен и интерактивен начин. С тези приложения децата могат да пътешестват - като Google експедиции", каза още заместник-директорът на ЕСПА.   

Според Илиева обратната връзка е изключително бърза, а креативността на децата се отключва.

"Процесът на обучение се превръща в доста забавен. Децата създават сами съдържания. Учителят се явява като провокатор. В някои учебни часове учениците представят уроци", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

Илиева отбеляза, че се създават дигитални умения, които се надграждат в годините. А в тяхното училище децата от 1 клас още са с хромбуци.

"Децата не се затрудняват особено, когато съдържанието и изграждането на тези умения им е поднесено по разбираем и лесен за тях начин. Вече и в предучилищната група започнахме уроци с малките деца", сподели заместник-директорът на ЕСПА.

Тя разказа и за процедурата, през която се преминава, за да стане едно училище референтно.

"Първо - учителите полагат онлайн изпит пред Google за първо ниво преподаватели. След това има изпит на второ ниво. Всяко училище трябва да има един обучител. В ЕСПА 80% от преподавателите са сертифицирани. Трябва да има поне една паралелка с хромбук. При нас всички паралелки са с хромбук", разясни Илиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК