България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Сиела Норма": Допълнителни машини? Не сме глупави да правим ненужни разходи

Едно устройство е няколко пъти по-евтино от резервните му части, посочи Веселин Тодоров

17.11.2021 | 09:35 Редактор: Здравко Черкезов

Между 200 и 300 машини трябва да бъдат поправени за балотажа на президентските избори тази неделя. 

"77 машини са се развалили поради нелеки проблеми и ще бъдат ремонтирани или заменяни. От предишните избори има малко под 200 и така стигаме до порядъка 250-260", съобщи изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите му е нормално около 2% от машините да се развалят, като от общо 12 хил. машини в експлоатация това прави около 200 развалени машини.

"Ние всъщност имаме 0,7%, което е най-добро постижение в света на подобен тип устройства. Докато в други държави ги заменят в секциите, ние ги спираме и минаваме на хартия. Няма да ги поправяме в деня на изборите", заяви Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос може ли машините за резервни части да се използват за такава цел, директорът на "Сиела Норма" отговори, че според ЦИК не било добра идея.

"Те ще влязат в действие след изборите. Част можем да ги експортираме обратно или да ги изпратим към други държави. Машините бяха и за презентационни цели, но не можахме да ги покажем на албанците на живо, но пък показахме как се правят избори", посочи той.

Резервните машини са изцяло разход на "Сиела Норма", стана ясно от думите му.

"Трябва да сме най-глупавите хора на света, за да правим ненужни разходи. Много по-евтино излизат целите машини, отколкото на части", изтъкна Тодоров.

"Сиела Норма" работи денонощно, за да осигури доставката на машините за втория тур на президентските избори.

"Правим всичко възможно и трябва да се справим. Ако не се справим до петък на обяд, трябва да се справим през нощта и ранните часове на събота. Работи се наистина денонощно", увери шефът на "Сиела Норма".

Според него именно машините са осигурили честността на изборния резултат, а в бъдеще може да има и машини в секциите за идентификация на избирателя. "Но това ще отнеме време", завърши Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
rosicastoyanova
преди 2 години
При положенмие ,че законът казва да се мине на хартиени бюлетини,още ли ще ни омотавате в своите фалшификации.Кармата ще ви посети до девето коляно,колкото и ЛУКАВО ДА СЕ ПОДСМИВАТЕ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 2 години
Няма ли край тая машинна драма? Няма такава глупост. Сигнализирай за неуместен коментар