Председател на СИК: От ЦИК нямат мозък? Имаме машини, а броим на ръка

Броенето на разписките значително забави изборния процес

15.11.2021 | 13:45 Редактор: Здравко Черкезов

Въпреки създадената организация в зала "Арена Армеец", предаването на протоколите се забави с часове. Чакането беше с 5-6 часа повече в сравнение с изборите през юли. Броенето на разписките допълнително забави процеса. 

"Беше ми за първи път, бях председател и добре мина. Свършихме бързо ние. Първи бяхме. Доста бързо и доста лесно", сподели Йована. 

Други обаче посрещнаха утрото в най-голямата зала у нас. 

"От ЦИК нямат мозък в главата?! Няма нужда да се броят бюлетини, иначе за какво са машините?! Затова аз предлагам за балотажа да върнем хартиените бюлетини и да си седим в "Армеец" по 2-3 дни. Всичко е старо, ретроградно – имаме машини, а броим на ръка", оплака се председател на СИК в София. 

До напрежение с протоколите се стигна и в Стара Загора. Стотици хора не успяха да ги предадат до сутринта и прекараха нощта в чакане, спейки по столове и по земята. На температури близо до нулата останаха десетки. Към 5 часа сутринта една 18% от всички секции бяха обработени. 

Преброяването на разписките забави и предаването в Русе. Малко преди обяд минаваха последните председатели на комисии. В Пловдив се наложи да се намеси полиция. Причината – 30 минути преди края на изборния ден е нападната жена от една от комисиите.

"В район "Западен" председател на СИК беше нападната от гласоподавателка, която съответно напръска нейните очи с лютив спрей. В резултат на това председателката припадна. Наложи се веднага да подадем сигнал до 112. Дойде линейка. Жената беше свестена и работата продължи. Нямаме никаква идея каква е причината. Предполагаме, че са породени емоции във връзка с вота", разказа председателят на 16 РИК в Пловдив Ивайло Василев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анталагент
преди 2 години