България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Костадинов: САЩ редят бъдещия кабинет у нас, ще искаме касиране на вота в Турция

"Ако сега не се противопоставим на абсурдните мерки, ще свикнем всяка година да бъдем затваряни", настоя лидерът на "Възраждане"

17.11.2021 | 08:19 Редактор: Тодор Петров

За първи път партия "Възраждане" преминава 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание и става част от парламентарно представените групи.

"Резултат е съвсем закономерен, втора година полагаме усилия да представим действаща алтернатива в българската политика. Има алтернативи, които са предлагани и лансирани от турското и американското посолство. Влизането в парламента е просто една от целите, основната ни цел е промяна на България", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че от партията са изключително диалогични и нямат "червени линии". Ще разговорят с всеки, но държат на основните приоритети за страната ни. Няма да поставят условия и са готови да разговарят за политики.

Костадинов се обяви за спешни мерки за преодоляване на здравната катастрофа, а по думите му мерките срещу коронавируса у нас са дискриминационни. От "Възраждане" смятат да търсят подкрепа в НС, за да отнесат въпроса със "зеления сертификат" и Ковид мерките до Конституционния съд.

"Президентът Радев каза преди две седмици, че е въвел "зеления сертификат" заради натиск от ЕС. Нормално е да имаме толкова заразени, намираме се в сезона, в който острите респираторни заболявания растат. Това ще бъде през следващата и по-следващата година. Ако сега не се противопоставим на тези абсурдни мерки, ще свикнем всяка година да бъдем затваряни", настоя Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му коронавирусът следва своя логика, а пиковете и спадовете нямат нищо общо с мерките. Хората пък се вълнували от съвсем други неща - от битовите сметки и доходите.

"Миналата година имаше много сериозен страх, сега този страх го няма. По-важното е да направим България достойно място, в което хората получават достойно заплащане за своя труд. И държава, която сама да взема своите решения за бъдещето. Реденето на бъдещия кабинет ще става под американско влияние", категоричен бе Костадинов.

Вижте тук как гласуваха за парламент и президент българските граждани.

Той обяви, че от посолството на САЩ между 2 и 8 ноември са провеждали срещи с представители на всички формации, които се предвижда да влязат в бъдещия парламент - без партия "Възраждане".

"С идеята да се направи правителство на всяка цена. Вижте обрата в поведението на Слави Трифонов", отбеляза гостът в студиото.

И изтъкна, че не харесват подхода, който Кирил Петков заяви към Северна Македония, че едва ли не ще се откажем от нашите исторически спорове.

"Не ни притеснява това, че щели сме да бъдем в изолация. Ние сме в изолация от 7 години, откакто съществува "Възраждане". Не смятам, че имаме общи политики с ГЕРБ и ДПС. За 12 г. показаха, че тяхната политика надминава в антибългарските си измерения политиката на всички османски султани и византийски императори", каза още Костадинов.

"Ще искаме касиране на изборите в Турция, защото смятаме, че са продукт на чужда намеса. Те са брутално външно вмешателство във вътрешните ни работи. Имаме парламентарна група на Турция. Цялата държавна медийна машина в Турция беше впрегната да гласува за "нашия сънародник". Искаме ли незаконна етническа партия да бъде първа сила в България?!", обяви той.

Костадинов посочи, че няма да дават непоискана подкрепа за балотажа на президентските избори. Биха дали подкрепа, ако Румен Радев ги потърси и ако бъдат отменени всички ограничителни мерки в страната. Лидерът на "Възраждане" добави, че не вижда разлики в политиките на двамата кандидати за "Дондуков" 2.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК