България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софиянци излизат на протест, ако СО не изпълни съдебното решение за въздуха

Мерки за намаляване на замърсяванията трябва да има до една година, подчерта адв. Димо Господинов

11.11.2021 | 09:33 Редактор: Елеонора Танева

Софийският градски съд осъди Столичната община заради мръсния въздух. Една от точките в съдебното решение задължава местната власт да достигне нормите за чистотата на въздуха в срок от една година.

След близо 5-годишни съдебни битки има решение по колективните искове - общината с действията и бездействията си е допуснала наднормени емисии на фини прахови частици, което е довело до риск за здравето на гражданите.

"До момента единствените реакции на Столичната община са, че мерки се вземат и пределно допустимите емисии ще престанат да се надвишават до 2026 година. Обръщам внимание - съдът казва една година, Фандъкова - 5 години", отбеляза адвокат Димо Господинов пред "България сутрин". 

Той подчерта, Столичната община може да обжалва решението, но това би било "политическо самоубийство".

"Не мисля, че Столичната община има право да обжалва. Ако по този начин ръководството на Общината реши да си осигури политически комфорт, то трябва да е ясно, че ще последва вълна от протести. В София има консенсус, че здравето на гражданите е преди всички политически съображения. Софиянци няма да позволят подобно поведение на представляващите ги общинари", подчерта Господинов пред Bulgaria ON AIR. 

Много вещи лица са отказали да правят експертизи на въздуха.

"Година и половина от делото премина в изготвянето на експертизи, които да установят какво е било качеството на въздуха и действията на Столичната община. Имаше нежелание от страна на експерти да се заемат с тях, защото темата е с голям обществен и политически заряд", добави адвокатът. 

Сред препоръките на съда към Столичната община са въвеждането на зони с ниски емисии на ФПЧ, забрана за битово горене и ограничение на транспорта в дните, при които има наднормено замърсяване. Също и изграждането на цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване между отделните квартали.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК