Сериозно замърсяване на въздуха в Димитровград, глобяват местната ТЕЦ с 30 000 лв.

Вече са достигнати пределните нива на серен диоксид в атмосферата

05.10.2021 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

Сигнали за сериозно замърсяване на въздуха в Димитровград. Вече са достигнати пределните нива на серен диоксид в атмосферата. Според местните хора проблемите са започнали след възстановяване на работата на ТЕЦ "Марица 3". След извършени проверки на централата вече е съставен акт за 30 000 лева.

В началото на май тази година ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград започна работа след 7-годишно прекъсване. Оттогава качеството на въздуха в града се влошава.

"Не можем да отречем, че основният генератор на серен диоксид е ТЕЦ "Марица 3", както и че проблемите започнаха от май месец", посочи директорът на РИОСВ – Хасково инж. Тонка Атанасова.

Видимо сажди и леплив прах има в района на ТЕЦ. Работещите наблизо недоумяват как може да се случва подобно нещо в 21-и век.

"След като отвори ТЕЦ-ът има постоянно замърсяване. Въздухът е мръсен, автомобилите са кафяви. Абсолютно всичко е кафяво", каза Пламен Василев.

Хората са притеснени за здравето си. Гражданите искат институциите да си свършат работата. След няколко проверки на място в електроцентралата от РИОСВ са констатирали сериозни проблеми в технологичния поток.

"Имат проблеми в топлообменника. Всички сме свидетели, че ТЕЦ-ът пуща за няколко часа, не може да влезе в един режим ", обясни инж. Атанасова.

От екоинспекцията са издали предписание на оператора за отстраняване на проблемите и подготвят наказателно постановление за изпускане на вредни емисии от големия комин. Глобата ще е в размер на 30 000 лева.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 2 години
Тези пари Теца ги изкарва за 1 час работа. Сигнализирай за неуместен коментар