България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разширяват "синята зона" - ще намалее ли трафикът и ще дишаме ли по-чист въздух?

"София остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората", каза Зафир Зарков от транспортната комисия в СОС

19.08.2021 | 09:25 Редактор: Искра Ангелова

Разширяват двойно "синята зона" в София. Планира се и увеличаване на "зелената" с над 500 места. Предложенията ще бъдат внесени за гласуване в Столичния общински съвет до месец. Какви са позитивите и негативите от това предложение?

"Не говорим за сериозно разширяване на зоните за платено паркиране. Една част от "зелената зона" става "синя". Зоните за платено паркиране както в Европа, така и по света имат една основна цел - да демотивират идването с коли по централните части на големите градове", каза зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

По думите му това води до по-чист въздух, по-малко шумово замърсяване и по-малко трафик.

"Това е и поредната стъпка, която в последната година сме обсъдили. Една част от "зелената зона", която буферира именно "синята зона". И затова нерядко "зелената зона", която е близо до идеалния център на града, се превръща в паркинг, защото са по-евтини и може престоят на автомобила да бъде повече време. Това води до по-трудно място за паркиране на живущите. Когато има по-сериозни ограничения за автомобилите, няма начин това да не доведе до намаляване на тяхното присъствие в идеалния център", допълни Зарков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че подобряването на условията в градския транспорт също е изключително важно. 

"Централните градски части в големите градове са подложени на този натиск от автомобили. Също така в район "Средец", "Оборище". Нашият град остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората. Така че това ще става все по-голямо предизвикателство. Ние ще трябва да намерим адекватните решения, за да можем нашият град да диша", заяви гостът в студиото.

Запитан дали ще има по-строг контрол в крайните квартали заради неправилното паркиране, Зафир Зарков отговори: Не е проблем, който може да бъде решен веднага, но в ЦГМ бяха обособени такива звена, които имат правомощията да контролират и да санкционират при неправилно паркиране. Ние предлагаме да бъдат премахнати трите места "Безплатен служебен абонамент", които до момента се ползваха от всички институции. Предлагаме и да се ограничи до 5 броят "Служебен абонамент" на административен адрес, защото ме свидетели на институции, които имат по 10-12 служебни места.

Той добави, че все още не е обсъждано въвеждането на "червена зона".

"Градският транспорт трябва да бъде по-удобен и да осигурява необходимия комфорт на пътниците, за да бъде предпочитан пред личния автомобил. Но в момента заради пандемията той изпитва доста сериозни финансови затруднения, защото ние не го ограничихме", коментира още Зарков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Стойан
преди 2 години
Трябва да се разшири синя зони! Пълно с таралясници навсякъде!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
няма да стане по-чист, просто хората в центъра ще могат да паркират около домовете си по-лесно Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
"Нашият град остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората."По-голям е рекордът на 'нашия град' по бруталното безхаберие на градоначалниците.Освен да се слагат знаци за сини и зелени зони, от които тесен кръг измамници скубят гражданите, градските власти не вършат абсолютно нищо друго. Остава да не си мислим, че пряко 'печелещите' от тези зони плащат 'по веригата' на онези, които одобряват зонирането ... Сигнализирай за неуместен коментар