България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учителите вероятно ще получават по 100 лв. на месец за тестването на учениците

Разговор с председателя на Синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров и студента Валентина Флорова

11.11.2021 | 08:06 Редактор: Здравко Черкезов

Масово учителите не са съгласни да правят тестове за Ковид-19, тъй като го смятат за рисково. Те са категорични, че за този труд ще искат и допълнително заплащане.  

"Огромна част от учителите не припознават тази дейност като тяхна собствена или като част от длъжностната характеристика, която на учителя е много голяма. Но 87,3% от колегите се включиха вчера – огромна част от учителите и директорите, и това означава, че България не е загубена", каза председателят на Синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Той обяви, учителите вероятно ще получават по 100 лв. на месец за тестването на учениците, като предстои да бъде подписан анекс към колективния договор

"Чудесно е, че ще имаме допълнително заплащане, но още по-чудесно е, че учителят показа пример в обществото как трябва да се справим с пандемията", изтъкна председателят на Синдикат "Образование" в ефира на Bulgaria ON AIR.

В тестването на малките ученици се включиха и студенти от Медицинския университет в София.

"Правя го, за да могат децата да влязат отново в клас. Те бяха много щастливи, с усмивки ни посрещнаха, съдействаха ни. Организацията беше страхотна и много бързо се получиха нещата", сподели студентът Валентина Флорова, която е и доброволец в 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

На въпрос защо студентите по медицина са се включили като доброволци, Валентина отговори: "На нас това ни е мисията". Те доброволстват и в болниците.

"Където сме по-нужни, там ще реагираме и там ще отидем. Ще се разделим, ние сме достатъчно", категорична бе Валентина.

Все пак д-р Петров изрази резерви относно това кой точно трябва да прави тестовете.

"Защо трябваше да не вярваме на родителите да го правят вкъщи, както го правят в Гърция и в Германия? Вчера чухме колко малко деца са отчели положителен резултат, което показва, че или при децата няма висок процент на заразяване, или че тези тестове не са достоверни. Тази гимнастика беше малко пресилена и нямаше смисъл от този подход", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Брей, как се намериха пари дори и за това.. добре, че предстоят избори! Сигнализирай за неуместен коментар