Децата в еуфория от тестовете, родителите просто щели да изтърпят (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изненадващо: В училище във Варна тестването става по два начина

10.11.2021 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

С еуфория и усмивки най-малките ученици се върнаха обратно в клас след месец дистанционно обучение. Започна тестването на децата. 43% от родителите на учениците от първи до четвърти клас обаче са заявили, че са против.

В 119-о училище "Михаил Арнаудов" повече от 92% от родителите са дали своето съгласие децата им да бъдат тествани, а 70 души от тях са доброволци. 

"Беше много лесно, самият тест не е нищо сложно. Децата бяха подготвени от своите родители, бяха с позитивна нагласа. Нямахме никакви проблеми при вземането на пробите", разказа родителят доброволец Валентина Стоева.

Преди старта на деня на децата им бе проведено обучение за тестването. А самото тестване на учениците отне по-малко от половин час. 

"За нас е много важно да бъдем в класната стая, защото постепенно се трупат дефицити, които много трудно след това биха могли да бъдат преодолени", подчерта учителят Миглена Манчева. 

Учениците приеха тестването като интересен експеримент. 

"Първото тестване даже не беше страшно и ми хареса, че изкарах отличен резултат", сподели малката Теодора.

Децата, чиито родители не са дали съгласие, но класът им се връща присъствено, ще учат синхронно със съучениците си, но от вкъщи. 

"Определено няма да бъде същото като в присъствена среда, но точно това е основната цел - родителите да намерят смелост, сила и енергия да се включат присъствено, тъй като няма как да осигурим в двете среди еднакво обучение", заяви директорът на 119-о училище Диян Стаматов.

Тестването за малките ученици в училище "Климент Охридски" във Варна стана по два начина. Оказа се, че пробата може да се взема или с плюнка, или с поставяне на тампон в устата 

"Ние се връщаме в клас с каквито и да е било тестове, ще го изтърпим и това ще мине. Повече се притеснявам, когато детето ми стои вкъщи на компютъра, плюс това тестът не е всеки ден", споделиха родители.

Директорът на училището също се изненадал, когато разбрал, че не всички проби са с плюнка, както обяснили от здравното министерство. Правото на избор обаче намира за добро решение. 

"Ще ми се и съм оптимист, че нещата ще се получат. За съжаление, в такава ситуация нещата са на проба - грешка. Грешките ще ни учат, надявам се да бъдат малки и поправими", коментира Петко Петков.

От близо 200 деца, които влязоха в клас днес в училище "Климент Охридски", нямаше нито една положителна проба.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК