България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родителите имат желание да приемат тестването и децата да се върнат в училище?

"Нормално е в едно училище да има паралелки, които да учат онлайн", каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова

09.11.2021 | 08:18 Редактор: Жаклина Иванова

81 000 теста, предназначени за учениците в София, вече са доставени в 24-те района на града.

"Родителите трябваше да изразят своите становища до вчера. Регионалните управления на образованието трябваше да обобщят данните за всяко училище и всяка паралелка, днес ние ще ги имаме. Към момента официални данни не мога да кажа, но това, което е неформално е, че родителите имат желание децата да се върнат в училище и да приемат тестването", посочи заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че тези, които не желаят, имат опция да останат на обучение от разстояние в електронна среда.

"Нормално е в едно училище да се случи да има паралелки, които да бъдат в обучение от разстояние в електронна среда, както и такива, които да са присъствено в училище", изтъкна зам.-министърът на образованието.

Критериите за разпределението на щадящите тестове са съответно по-отдалечените места, както и столицата, където има повече ученици.

"Тестовете, така както са избрани от Министерството на здравеопазването, изискват да бъдат направени в контролирана среда, така че да имаме минимален риск и да имаме гарантирана безопасна среда в училището учениците да бъдат при равни условия", подчерта Гайдарова пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът в студиото каза още, че идеята е първо да се върнат в клас учениците, които са най-малки и още не са ограмотени.

"Учениците от 1-4 клас е приоритет да бъдат върнати в училище. Дефинирали сме какви са условията на безопасна среда - наличие на тестове, над 50% от родителите да желаят връщането в конкретната паралелка, и дали учителите имат "зелен сертификат" или са приели да се тестват 2 пъти седмично", коментира Гайдарова.

Заместник-образователният министър изтъкна, че няма обвързаност с имената и тестовете.

"Това са едни плочки, на които се накапва вече взетата слюнка от детето. Сложен е този реактив и с пипетка се накапва. Пред всяко дете се извършва това, тоест то е седнало и не е в движение. Не може да има объркване - всяка тестова плочка е пред всяко дете. Няма имена на децата, описване", обясни тя.

По думите ѝ, ако дете даде положителен резултат спрямо този скрининг, този резултат трябва да се потвърди в лаборатория - чрез антигенен или PCR тест.

"Нормално е да има учители, които да се притесняват. Нека да се информират, да гледат клиповете в детайли, да знаят на кои родители могат да разчитат. Ако ситуацията е такава, че всички в училището са тествани, тя е безопасна. Когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000, няма да се правят тестове", посочи заместник-образователният министър.

Гайдарова добави, че 30 минути преди правенето на теста децата не трябва да се хранят и да пият вода.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
неадекватни мерки
преди 2 години
Това са поредните глупости, за да се угоди на родителите, които не искат децата им да са в къщи! Те искат някой друг да се се грижи за тях и да носи отговорност! При сегашните нива на разпространение на вируса, това е безумие! Тези тестове трябваше да се правят от 15 септември, когато нямаше такава заболеваемост! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Странно се получи, тези, които гласуваха против и се оказват малцинство изведнъж са изцяло отхвърлени от системата - нали след като групата приема присъствено, значи тръгват! А сега се оказва, че щом не си бил съгласен оставаш на самообучение, защото понякога и когато преценят ще те включат в онлайн час... Сигнализирай за неуместен коментар