Задънена улица относно тестването на учениците: Протести "за" и "против" в страната

Здравният министър призова да се даде шанс на новата мярка

08.11.2021 | 18:41 Редактор: Теодора Патронова

Ирина Тенева подкрепя правенето на тестове, за да се върнат четирите ѝ деца обратно в клас.

"Щом аз имам възможност да изпратя детето си на училище, аз ще се възползвам от тази възможност, разбира се, че съм за това. Точно в този момент имам 4 деца вкъщи на 4 различни устройства. Относно т.нар. безценна плюнка на детето, не нямам абсолютно никакви притеснения", каза Ирина.

На този фон в страната днес родители излязоха отново на протести срещу новата мярка. В София те се събраха пред Министерството на здравеопазването.

"Ако не се съгласят по-малката част от родителите в класа, тогава децата минават онлайн, кой ще го провежда обаче, не е ясно. Казват, че имаш избор, но такъв е изборът, че ти нямаш избор", коментира организаторът Валентина Генова.

"Някои родители не желаят да си тестват децата. Каква е алтернативата пред нас? Онлайн не е алтернатива за никой", поясни Надя.

А централният площад в Бургас се превърна в открита класна стая. По този нестандартен начин родители от морския град протестираха и срещу предстоящото тестване на децата в училище, и срещу онлайн обучението.

Здравният министър призова да се даде шанс на новата мярка и да се подкрепи от родители и учители.

"Каквото и да предложим, дайте ни тестове близалки, не в никакъв случай близалки, дайте ни тестове със слюнка, не не такива, да ги тестваме в училище, да ги тестваме вкъщи, в училище не. Така няма да стигнем до никъде", заяви Кацаров. 

Присъствено обучение за всички ученици без тестване може да бъде въведено при по-малко от 250 случаи на 100 хиляди души население за 14 дневна заболеваемост.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мира
преди 2 години
Задънена, а не "затънтена"... Лошо образование = неграмотност по всички въпроси, от езика до здравната култура Сигнализирай за неуместен коментар