Тестовете на учениците за Ковид-19 разделиха родителите 50 на 50

545 директори излязоха с позиция децата да се тестват в домашни условия

08.11.2021 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Щадящите тестове за учениците вече са доставени по училищата. Утре трябва да стане ясно и колко от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, след което да се организира и учебния процес. 

Около 8 часа сутринта тестовете пристигнаха в 81-во училище "Виктор Юго", от което ще се разпределят за целия столичен район "Младост". Доставката беше осъществена от екип на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община. 

"Направихме така организацията, че да може в 81-во да се получат всички тестери и да бъдат разпределени по училищата", посочи Валентин Колев от отдел "Образование" към СО в район "Младост".

В 12 часа днес изтече срокът, в който родителите трябваше да декларират дали са съгласни да се тестват децата. Някои родители споделиха, че са съгласни, тъй като онлайн обучението било напълно безсмислено.

Има и родители, които смятат, че в пика на четвъртата вълна на коронавирус не е подходящо децата да се връщат в училище. 

"В момента, с тази заболеваемост, съм против детето да е присъствено на училище", категоричен е Георги Арсенов - родител на дете в 1-ви клас.

Утре сутринта директорите на училища трябва да предадат данните колко от родителите са съгласни децата им бъдат тествани. 

"По предварителна информация са 50 на 50", обяви заместник-директорът на 81 СУ Катя Цацова. Тя казва, все още има доста неясноти по процеса на взимане на пробите. 

Междувременно 545 директори от цялата страна излязоха с позиция децата да се тестват в домашни условия. Директорите посочват още, че много от учителите отказват да извършват пробите в училище, независимо от предложеното заплащане.

Решението за това дали децата ще се върнат в клас чрез тестове ще се взима на ниво паралелка. Ако поне 50% от родителите са съгласни децата да бъдат тествани, паралелката ще се върне в училище.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК